1 nov. 2015

Det sekuära Bangladesh mördas

Igår genomfördes ytterligare två terrordåd mot sekulära humanister i Bangladesh. Denna gång, vad som synes vara, en koordinerad aktion mot förläggare av litteratur om vetenskap, filosofi och andra sekulära idéer. Båda förläggarna har i givit ut böcker av den tidigare i år mördade Avijit Roy.
Faysal Arefin Dipon
Faysal Arefin Dipon, ägare av och förläggare på förlaget Jagriti, attackerades med macheter och mördades i Dhaka stadsdelen Shahbag. Tidigare på dagen skedde en annan attentat mot förlaget Shuddho-Shor, i stadsdelen Lalmatia. Vid den attacken skadades förläggaren Ahmed Rashid Tutul och bloggarna Ranadipam Basu och Tareq Rahim. Alla tre överlevde angreppet allvarligt skadade, båda av matcheterhugg och pistolskott, och är fortfarande kvar på sjukhuset där deras skador behandlas.
Förmodligen är dessa attacker utförda av samma grupp islamistiska extremister som misstänks för de tidigare dåden i år, då fyra ateister mördats, Ansarullah Bangla Team. En organisation som förmodas vara en del av denna, Ansar Al Islam (al-Qaida i södra Asien) har tagit på sig den helgens terroraktion.

Att ge sig på etablerade förläggare på deras egna kontor, visar att terroristerna blir mer och mer orädda. Nu är det inte längre bara ensamma bloggare som överfall ute på gatorna. Imran Sarker, talesperson för aktiviströrelsen Ganajagaran Mancha, säger: "Attackerna visar att polisen totalt misslyckas med att upprätthålla lagen. Ingen går numera säker. Tidigare mördades bloggare, nu riktar de in sig på sekulära förläggare". Idag har också en annan förläggare, Farid Ahmed, mottagit dödshot: "Du har publicerat många böcker av ateister, du har syndat. Förbered dig för döden!".

International Humanist and Ethical Union har skrivit om terroraktionen och Bob Churchill säger bland annat:
Hur många fler gånger måste vi uppleva dessa blodiga och grymma handlingar innan myndigheterna vaknar och inser grundorsaken. Staten måste sluta hota ateisterna med arrestering och sluta skuldbelägga dem för att de skriver böcker och bloggtexter. Skuldbeläggandet ger kraft åt de fundamentalistiska mördarna och underminerar själva grunden för den sekulära demokratin.
Bangladesh regerings ointressant för de dödliga hot som humanister, ateister och sekularister lever under i landet bekräftas av inrikesministerns uttalande efter helgens mord och mordförsök: "Gårdagens attacker är isolerade händelser och sådana attacker sker också i andra länder."

Trots den till synes hopplösa situationen fortsätter människor att öppet engagera sig i kampen för sekularism och yttrandefrihet i Bangladesh. Under söndagen genomfördes protestdemonstrationer i Dhaka mot attackerna, på måndag är en sorgedag utlyst och bokaffärer kommer, som en sympatiåtgärd, hålla stängt under dagen och en politisk strejk är utlyst till på tisdag om inte mördarna gripits.

Situationen för de alla de som öppet står upp för ateism, humanism, vetenskap och motarbetar islamisterna är kritisk. Många har flytt landet och fler kommer göra detta för att rädda sina liv. I Bangladesh finns det en stark sekulär tradition, men den dödas nu bokstavligen av islamistisk extremism och av en handfallen, korrupt och ryggradslös regering.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se