24 nov. 2015

Onfray om att inte bomba ISIS

I Frankrike tar filosofer en större plats i den offentliga debatten än i Sverige. Nu har Michel Onfray, författare till bland annat Handbok för ateister och Kraften att leva - ett hedonistiskt manifest, hamnat i rampljuset. I en propagandavideo där ISIS tar på sig terroraktionen i Paris, citerar de Onfrays uppmaning att Frankrike och väst ska sluta bomba islamistorganisationen.

Onfray förklarar sina åsikter:
– Om man tror att man kan svara krig med krig genom att bomba mera, leder det fram till ett hundraårigt krig. 
– Bombningarna av IS kommer bara att hetsa de unga i den gömda skuggarmé som finns i våra förorter just nu och som väntar på en order från kalifatet för att gå ut på gatorna och massakrera våra medborgare. 
– Som filosof är det mitt arbete att ge perspektiv på saker och ting. Jag uttalar mig i ett försök att rädda freden.
Sveriges Radios rapportering är väl kortfattad, men här framstår Onfray som nationalistisk och självcentrerad. (För de som förstår franska finns en intervju med Onfray.) 

I Kraften att leva skriver han:
Hedonismen förutsätter en ständig kalkyl för att föreställa sig, i en given situation, vilken lust som kan förväntas, men också vilken olust som kan uppstå. Låt oss göra en lista över allt glädjande eller olyckligt, behagligt och obehagligt som kan hända, låt oss sedan sedan bedöma, överväga och kalkylera innan vi handlar.
Ja, ett hundraårigt krig kommer leda till mycket olust, men ett hundraårsrike under ISIS kontroll kommer också leda till mycket obehag - för alla människor som tvingas in i deras statsbygge, dödas under dess bildande eller flyr från det. Endast om kalkylen inte tar dessa människor i beaktande, kan Onfrays kalkyl bli rimlig. Kanske har han en tredje lösning som inte framgår här, där varken väst bombar eller ISIS vinner.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se