3 nov. 2015

Richard Dawkins till Sverige 12:e december

Den världskände vetenskapsmannen och författaren Richard Dawkins kommer till Sverige i December för att lansera sin nya bok Kampen mot illusionerna. Dawkins är också inbjuden att delta i utdelningen av Nobelprisen och den efterföljande Nobelbanketten.

Lördagen den 12 december kl 13.30 bjuder Fri Tanke förlag in till ”En eftermiddag med Richard Dawkins” – ett fullskaligt vetenskapsevent på Cirkus i Stockholm.

I ett unikt samtal med Björn Ulvaeus talar han öppet om sitt liv vid forskningens frontlinjer och om kampen mot vidskepelse och villfarelser. 


Boka din biljett idag på ticnet

Intresset för Dawkins i Sverige var stort vid hans senaste besök 2012, då han bl a framträdde vid en ”galakväll” på Rival och medverkade i många intervjuer i ett stort antal medier. Nu i december kommer hans senaste bok på svenska, Kampen mot illusionerna, den andra delen av hans memoarer som redan har väckt livlig debatt i Storbritannien.

Richard Dawkins är en av världens mest kända och kontroversiella vetenskapsmän. Med både skärpa och humor har han förmågan och viljan att blåsa nytt liv i diskussioner om vetenskap, religion och kultur.


Dawkins är etolog, evolutionsbiolog och populärvetenskaplig författare. Han var från 1995 till 2008 professor i allmänhetens förståelse av vetenskap vid Oxfords universitet. Bland hans omtalade böcker märks Den själviska genen, Illusionen om Gud och Verklighetens magi.

4 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Ska bli absolut grymt. Har inte hunnit läsa Brief Candle in the Dark än, men jag älskade verkligen An Appetite for Wonder. En god kandidat för nobelpriset i litteratur.

Lennart W sa...

Väljer den här lite gamla tråden för att ta upp en grej som jag precis fick nys om från "Antifragile" av N.N.Taleb:

Begreppet 'den själviska genen' var inte Dawkins idé. Utan tvivel är det Dawkins som har gjort mest för att göra den känd (kanske även bland biologer?) men den som faktiskt kom på idén är Robert Trivers. Som iofs också skrev förordet i den första upplagan av Dawkins bok. Taleb som har varit i brevkontakt med Trivers, kallar det dock för "a sad story" att Dawkins numera får hela äran. (Om det nu är så bland biologer?)

Iaf, här är lite om Trivers från Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Trivers

Enligt länken ska Pinker ha sagt: "It is no coincidence that E. O. Wilson's Sociobiology and Richard Dawkins' The Selfish Gene were published in 1975 and 1976 respectively, just a few years after Trivers' seminal papers. Both bestselling authors openly acknowledged that they were popularizing Trivers' ideas and the research they spawned."

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Så har inte jag förstått det. Själva begreppet tillhör Dawkins, men idéerna som begreppet illustrerar kommer från Hamilton och Trivers (och Williams och Haldane). Det här har Dawkins varit extremt öppen med, och det är i princip allmän kunskap bland evolutionsbiologer. Men jag kan hålla med om att Dawkins fått lite för mycket genistämpel när glorian tillhör Hamilton och Trivers i första hand. Tittar du vilka som prisats officiellt är bilden riktigare.

Ulf Gustafsson sa...

En sak jag tog med mig från intervjun med Dawkins i podden Psykriatikerna var hans genuina överraskning över att de idéer som presenterades i Den själviska genen uppfattades som närmast revolutionära. Han trodde han beskrev något som var vetenskapligt allmängods bland forskare.
http://psykiatrikerna.se/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se