24 nov. 2015

Svenska staten motverkar integration - finansierar islamsk förskola

Dagens Sverige skriker efter åtgärder för bättre integration av nyanlända och svenskar med ursprung i andra länder. Det är då fullkomligt obegripligt att man tillåter religiösa friskolor överhuvudtaget. Men statliga skolpengar till en islamisk förskola (i Skövde) borde väl alla se problemet med? Hur tänkte man? Och det är (givetvis!) inte enbart det faktum att förskolan är islamsk som är problemet - barn har också rätt till religionsfrihet!

Jenny Sonesson skriver klokt och upprörande om detta på Dagens Samhälle.
Skolverket uppger att det finns 62 fristående grundskolor med konfessionell inriktning i Sverige, de flesta är kristna. De måste följa samma läroplan och införliva samma demokratiska värdegrund som de kommunala skolorna. Lagen kräver att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund.
Därför är det häpnadsväckande att Studemaskolan i Stockholm tillåts bygga sin pedagogik på scientologkyrkans metod. På skolans hemsida tituleras science fiction-författaren L Ron Hubbard, kyrkans grundare, som humanist. Avhoppare från scientologerna vittnar om en skrämmande sekt med fascistoida misogyna övermänniskoideal.
Det är även en gåta varför Skolinspektionen inte stänger Laboraskolan i Hylte kommun i Småland som drivs av kristna fundamentalistiska Plymouthbröderna. Sektens medlemmar är förbjudna att rösta i allmänna val och kvinnor anses underordnade män. Skolan har dragit på sig massiv kritik vid tillsyn.

[...]

I ett land som stoltserar med en feministisk regering marknadsför muslimska Al-Azharskolan i Vällingby verksamheten med att könen separeras vid lektioner i simning och idrott. Eftersom Sverige har stor muslimsk invandring kommer förmodligen fler religiösa grundskolor öppnas. Det är svårt att se att det främjar integration.
Varningssignaler finns att religiösa friskolor är frizoner för indoktrinering och segregation. Det finns ingen anledning att finansiera dem med skattemedel.
Jag är inte ateist och har förståelse för att föräldrar vill att barn växer upp med en tro. Men det får man ägna fritiden åt, precis som politik. Alla barn i Sverige, oavsett bakgrund, måste garanteras rätt till sekulär grundutbildning.
Läs hela artikeln här.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se