14 nov. 2015

Våra tankar går till de drabbade i attacken mot Paris

"Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund." - Statsminister Stefan Löfven
"This is an attack not just on Paris...this is an attack on all of humanity and the values that we share." - President Obama

Det också värt att påminna om Jens Stoltenbergs ord efter Utöya och bombdådet i Oslo:
Vi är ett litet land, men vi är ett stolt folk.
Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar.
Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, men aldrig naivitet.

10 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Vi måste våga konfrontera fundamentalisterna

På bloggen Det goda samhället skriver Mohamed Omar, liberal muslim och ex-islamist, apropå radikaliseringen av unga muslimer:

"De våldsamma fundamentalisterna har börjat någonstans. De började med att gå till någon moské, lyssna på föreläsningar på nätet, gå med i Facebookgrupper och så vidare. Det ena ledde till det andra. Anhöriga, lärare, vänner och andra som finns runtomkring dessa unga människor bör försöka reagera på tecknen, medan de ännu går att påverka.

Vi kan inte begränsa oss till att göra något åt våldsam fundamentalism eller jihadism. Den icke-våldsamma fundamentalismen ligger självklart till grund för den våldsamma. Redan där finns intoleransen, dogmatismen, föraktet för livet, självisoleringen från samhället ...

Jag har aldrig varit medlem i en våldsbejakande, islamisk grupp. Men som tonåring anslöt jag mig till den ultrakonservativa, missionerande och sektartade gruppen Jamaat at-Tabligh. De ”plockade upp” mig, vilket blev början på en lång ”karriär” inom islam.

Det hade förstås inte gått om jag inte var redo att bli upplockad. Det var mitt eget fel ...

Men i vissa stunder, när jag ser tillbaka på mitt liv, kan jag inte låta bli att känna en gnutta bitterhet mot dem som såg mig dras in i dessa sammanhang och inte reagerade ... Till de som faktiskt reagerade vill jag säga förlåt för hur jag bemötte er! Idag skäms jag för det. Ni hade rätt och era ansträngningar var inte förgäves: ni sådde frön.

... Jag har dock sett andra, som varit ensammare och psykiskt svagare, gå rakt in i mörkret och uppslukas av det.

http://detgodasamhallet.com/2015/11/14/ibland-behover-vi-stalla-obekvama-fragor/#more-2854

De kan sluta som IS-soldater, eller som terroristerna och massmördarna i Paris.

Lars Torstensson sa...

Politikerna måste sluta gulla med islamisterna

Framför allt måste opinionsbildarna sluta att stämpla befogad islamkritik som islamofobi och rasism, som många, särskilt inom vänstern, gärna gör. Politikerna måste också sluta att ösa pengar över proislamistiska organisationer, framställa muslimska extremister som legitima företrädare för islam och placera proislamister i riksdag och regering.

Lennart W sa...

Najs med Humanisternas verkningslösa thoughts and pr.. what ever.. till de drabbade i Paris. Najs. Och vilken fin fredssymbol med Eifeltornet som kom upp på sajten och på andra sociala medier - och så ytterligt menlöst. Skulle det hjälpa på något sätt eller? Inte konstigt den försvann så fort ni hade bättre nytta av platsen för reklam för en ny bok om "humanism".

Btw verkar det finnas en koppling till Daesh/IS/ISIS/ISIL även i San Bernandino. Vem GÖR något åt hotet?

Patrik N sa...

"Politikerna", "opinionsbildarna", vänstern", "politikerna" (igen), "proislamistiska organisationer", "muslimska extremister" och "proislamister".

Lars T:s kritik kan knappast sägas vara rakbladsvass eller särskilt specifik. Snarare ett sluggande i alla riktningar. Mest mot muslimer, förstås. Det är något nästan pseudovetenskapligt över det här sättet att uttrycka sig. Lite kollodialt silver, fast i den politiska debatten.

Vad *är* förresten en "muslimsk extremist"?

Patrik Lindenfors sa...

Att visa medkänsla, mana till handling och tänka efter är inte synonymer med bön. Det är kanske där liknelsen faller, Lennart?

Patrik Lindenfors sa...

En muslimsk extremist är någon som låter islams läror gå ut över medmänniskors rätt att leva sina liv ifred. Till exempel. Det finns nog mer allomfattande beskrivningar, men den där räcker långt.

Patrik N sa...

"En muslimsk extremist är någon som låter islams läror gå ut över medmänniskors rätt att leva sina liv ifred."

Aha, ok.

Lars Torstensson sa...

Patrik N.

Vill du ha ett konkret exempel på en muslimsk extremist kan man nämna Abdirisak Waberi, som suttit i riksdagen för moderaterna. Han anser bl a en man ska ha rätt att ha fyra fruar, men en kvinna får inte ha fyra män. Islamiska Förbundet är ett exempel på en proislamistisk organisation. Det har bl a erbjudit en plattform åt hatpredikanter. Och så gott som alla de stora muslimska organisationerna sprider homofobi - många också kvinnoförakt - och undergräver därigenom samhällets värdegrund. Det hindrar inte att flera sammanslutningar tillhörande dessa har fått samhällsstöd. Ibland har sunnimuslimska församlingar, som predikar hat mot shiamuslimer, fått sådant stöd "för att bekämpa islamofobi"!

Det är ytterst riksdagen som är ansvarig för detta. Och i riksdagen sitter som bekant representanter för både vänstern, mitten och högern. Alla dessa riktningar förtjänar alltså kritik i denna fråga. Kalla det "ett sluggande i alla riktningar" om du vill ...

Du verkar vara okunnig om dessa problem, eftersom du anser det ovetenskapligt att påtala dem.

Och när du påstår att jag "mest slår mot muslimer" visar du att du inte har förstått att det främst är frihetligt sinnade muslimer som drabbas av extremisternas intolerans.

Lars Torstensson sa...

Många inom vänstern överser med islamiskt kvinnoförtryck

"Vänsterns ovilja att erkänna problemen i det mångkulturella samhället gör det svårt för den att formulera en vision för ett samhälle där människor med olika bakgrund kan leva tillsammans. I Sverige ser vi emellertid samtidigt en uppdelning i en 'realistisk' och en 'förstående' gren. Realisterna ser det mångkulturella samhällets utmaningar och vågar hävda 'upplysningens universella värderingar'. De genomskådar de fundamentalistiska muslimernas försök att gömma kvinnoförtrycket bakom kulturella skillnader. Problemet är den förstående delen av vänstern som själva aldrig drabbas av de muslimska fundamentalisternas intolerans. De förstår invandrarnas 'kultur och traditioner' till den grad att de är beredda att förneka invandrarna de rättigheter de tycker är självklara för egen del som till exempel att fritt få säga sin mening eller få klä sig som man vill. Denna 'förstående' del av vänstern låter sig luras av fundamentalisterna och anklagar alla för att vara islamofober så fort de ifrågasätter fundamentalisternas värderingar. De har övertagit fundamentalisternas argument att så länge islamofobi och diskriminering existerar får man acceptera kvinnans underordnade ställning."

Det skriver Nalin Pekgul, som är troende muslim, tillsammans med sin ateistiske make Cheko, i boken Jag är ju svensk, som utkom förra året.

Lennart W sa...

Patrik: Förstår inte riktigt, för det verkar så dumt, så jag måste bara fråga.
Är det så här du menar?

"Våra tankar går till de drabbade..." = meningsfull medkänsla som faktiskt gör en skillnad

"Våra tankar och böner går till de drabbade..." = bara tomma meningslösa floskler

När det gäller att också verkligen vilja göra något är nog faktiskt inte amerikanska republikaner sämre än någon annan, iaf när det gäller Daesh och al-Qaida. Problemet där kanske rent av är tvärtom. Hur har världen sett ut idag utan GW Bush et al och deras tappra försök att demokratisera Irak? Daesh uppstod i Irak, EFTER segern mot Saddam Hussein. Å andra sidan kanske utvecklingen i Syrien hade kunnat bli en helt annan om väst och då ffa Obama (Sverige?? EU??) med *kraft* hade ställt upp på den då ännu mest demokratiska oppositionens sida under de första få månaderna fr o m mars 2011. För att t ex visa att den fredliga exilregeringen faktiskt gjorde någon skillnad på marken i Syrien. Istället ingenting sånt alls, inte ens en flygförbudszon mot Assads flyg. Vartefter allt fler helt fredliga demonstranter fortsatte dödas förstod allt fler att det enda som kunde fungera mot Assad var att vara lika brutal tillbaka. SÅ HADE DET KANSKE INTE BEHÖVT BLI. Men syrierna har kanske iaf din medkänsla? Najs.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se