3 dec. 2015

Ateistisk julsångMed anledning av att Carl Johan Rehbinder idag förklarar på SVT Opinion att julen inte är en exklusivt kristen högtid får ni här en ateistisk julsång att njuta av. (Som parentes kan det kanske intressera att de bett även mig att komma in med ett bidrag om samma ämne till sin debattkalender. Hoppas det inte blir för tjatigt/hoppas budskapet når in någon gång i det allmänna medvetandet.)

5 kommentarer:

Rebella undrar sa...

En högst begriplig reaktion när man jul efter jul förväntas knäppa händer och agerar som om man tror på julevangeliet när man inte gör det. Ytterst frustrerande och säkert vanligt i USA... men inte här. Eller? Hur många av ni ordinarie bloggare här har det så på julen? Upp med en hand!

En utmärkt icke-kristen julsång är väl annars "Nu är det jul igen", eller Wham's "Last Christmas". Jöbacks "Julen är här" är väl inte heller überkristen.

Om man på allvar menar att den där sången är en "ateistisk julsång" har man faktiskt definierat ateism som en rörelse som har hela sin udd riktad mot kristendomen, inte som åsikten i sig att någon Gud inte finns.

Anonym sa...

Äsch. Rehbinder är en copy-cat för det var JAG och ingen annan än J-a-g som sa det först, käre vän. Se här - en länk. http://hedniskatankar.wordpress.com/2015/11/29/jul-en-av-asatrons-hogtider-som-blev-internationell/

Men - visst håller jag med Herr Rehbinder, och jag tackar för den stämningsfulla Julsången. För övrigt - jag myser till Julen angående de nästan misstänkt "tomtevänliga" inlägg som publicerats här, redan förra året... Inte för att antyda att någon skulle ha "tomtar på loftet" men... Det är ju i alla fall Jul eller X-mas snart. Utan "christ" !

Patrik Lindenfors sa...

Bra text, käre hedning.

Ulf Gustafsson sa...

Rebella,

Jag har aldrig firat några speciellt kristna jular, besökte julottan någon gång som barn.

Sedan kan det finnas flera typer av ateistiska julsånger, de som vänder sig mot kristendomen är en typ. Men det blir underligt att kalla en julsång som helt saknar religiösa referenser för ateistisk julsång, t.ex. Midnatt råder/Tomtarnas julnatt. Detta är bara en julsång. Så en "ateistisk julsång" måste nog ha något att berätta som står i relation i religion eller Gud.

Rebella undrar sa...

En annan helt underbar icke-religiös julsång är Adolphson och Falks "Mer jul".

Håller helt med om det sistnämnda, Ulf. I så fall är frågan vad man ska ha en ateistisk julsång till? Sjungs den vid det ateistiska julfirandet? som väl i övrigt ser märkligt likt ut en vanlig svensk normalsekulariserad ju: gran, klappar, julbord, alkohol och Kalle Anka. Det borde väl duga rätt bra med "Hej tomtegubbar" där med...? Minns slutorden i Karl-Bertil Jonssons julafton: "för detta utspelade sig på den tiden när julen ännu firades till minne av Jesu födelse". Så gott som alla som kallar sig kristna finner den svenska julen urspårad i och med att den knappt handlar alls om det den för de troende står för.

Det finns ganska mycket inom den s.k. nya ateismen som IMHO blir ganska märkligt i en svensk kontext, som till exempel den här sången. I USA är ju religion stark norm, till skillnad från här.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se