19 dec. 2015

"Kyrkan är fel plats"

Gymnasieeleven Eva Eriksson skriver vad som behöver sägas om skolavslutningar i kyrkan:
Ytterligare en termin har passerat lika fort som den kom. Höst har blivit till vinter och julavslutningen närmar sig med stormsteg . För mig väntar den sista. I sedvanlig ordning äger detta rum i den kyrka som befinner sig närmast skolan. Och inför detta känner jag precis som alla andra år - att firandet av skolavslutningar i kyrkan känns enormt förlegat i det samtida, sekulariserade Sverige. 
Det är med olust jag lyssnar till en utomstående präst som utan någon som helst koppling till skolan pratar om den gångna terminen och samtidigt diskret mellan raderna förmedlar kristna värderingar i ett jultal. Och det är med samma olust jag sjunger psalmer och tittar upp i taket där något av helgonen möter hundratal elevers förväntansfulla blickar. Nej, kyrkan är fel plats att fira in det stundande jullovet.

3 kommentarer:

Rebella undrar sa...

Denna tradition har inte ens överallt varit särskilt allmän. Håller med, det är tid att avveckla den. Frågan är bara vilken sida som ska hinna först med att klippa - kyrkan, som inte gillar villkoren att inte få prata om Gud, eller skolan?

Angela sa...

Är det inte dags att avsluta denna följetong som utgörs av frågan om skolavslutningar i kyrkan? Vem är det egentligen som vill ha avslutningen i kyrkan? Skolpersonalen? Sällan, det måste vara jobbigt att balansera på den slaka lina som Skolverket hängt upp. Rektorer som biter på naglarna i skräck inför att få varning av Verket är ingen hit. Är det eleverna och föräldrarna som vill ha avslutningen i kyrkan? Är det i så fall en majoritet av dem som vill det? Är det Skolverket som vill att avslutningarna ska vara i kyrkan? Knappast! Är det kyrkan? Skulle inte tro det! Ingen präst lär uppskatta att undvika utföra det jobb hen har.

Skolavslutningar är förresten lika omoderna som alla andra traditioner. Varför måste man fira en avslutning av varje termin? Så märkvärdigt är det inte att gå i skolan, det räcker gott och väl att fira när man är klar med skolgången. Hyr ett partytält och kombinera avslutningen med en festlig måltid. Låt prästen sköta sitt jobb som förkunnare och andlig ledare på sin arbetsplats och förmena hen icke detta genom att blanda in en icke-kyrklig händelse.

Göran sa...

Kanske är ett nytt fenomen. Jag kommer inte ihåg att vi gick till kyrkan vid terminsavslutningen till jul. Ändå är jag så gammal så vi hade morgonbön i låg- och mellanstadiet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se