13 jan. 2016

Christer Sturmark: De kristna ska inte behöva tala i egen sak

Christer Sturmark skriver idag i den überkristna tidningen Världen Idag:
I min roll som ordförande för den svenska grenen av den internationella sekulära humaniströrelsen, får jag ofta ta del av fruktansvärda berättelser om hot, förföljelser, trakasserier och mord på ateister/sekulära humanister runt om i världen. Det senaste året har jag haft ett stort engagemang i förföljelsen av de sekulära bangladeshiska bloggare som har mördats på löpande band i sitt hemland, varav några har lyckats fly till Sverige.
Denna krönika ska dock inte handla om detta. När det handlar om rätten till sin egen religion eller livsåskådning så gäller den självklara principen om frivillighet och religionsfrihet. Icke desto mindre är den till antalet mest utsatta gruppen i världen i dag, som förföljs för sin trosuppfattnings skull, de kristna.
Den utpräglade ängsligheten och rädslan för att kritisera islam som präglar det offentliga samtalet i Sverige, inte minst inom Svenska kyrkan, innebär ett stort svek mot världens alla förföljda kristna.
Jag är glad att kunna säga att den internationella sekulära humaniströrelsen i flera sammanhang har agerat för att lyfta frågan om förföljelsen av kristna i världen. I ett civiliserat samhälle ska man inte alltid behöva tala i egen sak.
Läs hela artikeln här.

4 kommentarer:

Kristian sa...

Av Sturmarks artikel får man intrycket att förutom fallet Nordkorea så kommer förtrycket från radikal islam i de övriga nio fallen. Men det verkar inte stämma i nr 3 på listan, Eritrea, där kristendom/islam är ca 50% vardera av befolkningen (klart tveksamt om det ska kallas "muslimskt land" således). Vissa kristna grupper förtrycks, då "Eritrea officially recognizes only the Orthodox, Catholic, and Lutheran Christian churches and Sunni Islam." Men det tycks inte ha direkt med radikal islam att göra.

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Eritrea#Religious_persecution

Kenneth Karlsson sa...

Det bästa jag läst i dag!

Lennart W sa...

Nu får han ju in en känga mot Svenska Kyrkan, vilket nog iaf är lätt att tro är ett huvudsyfte med artikeln. Men det hjälper ju liksom inte. SvK sviker världens förföljda kristna pga någon sorts skräck för islamofobi och det är bara synd och skam. Så Sturmark får ändå mina applåder med både händer och fötter.

Och naturligtvis bör inte heller Humanister och ateister behöva stå ensamma i sitt försvar för förföljda ateister/Humanister i t ex Pakistan. Vilket kanske också är en indirekt poäng med artikeln, men det är i så fall också en bra poäng.

Krister V sa...

Håller med Lennart W!

Kristian,
Det mesta förtrycket tycks vara politiskt, riktat mot icke-godkända kristna församlingar som Pingstkyrkan och Jehovas vittnen.

Man stödjer visserligen militanta islamister i grannländerna, men det tycks också vara mer av politiska skäl.
http://www.academicjournals.org/journal/IJPDS/article-full-text-pdf/1E97AE541235

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se