28 jan. 2016

Dansk nasse kränker Pia Kjærsgaard

Steve Bell har i the Guardian med en satirteckning kommenterar den danska regeringens beslut att beslagta flyktingars tillgångar. Denna teckning har fått Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare för Dansk Folkeparti och i dag talman för Folketinget, att reagera och säga att tidningen bör be om ursäkt och dra tillbaka publiceringen. Kjærsgaard anser det okej att avbilda profeten Muhammed som en terrorist, men att teckna Danmarks statsminister som nazist är att gå för långt.

Det är otrevligt med politiker som sätter gränsen för yttrande- och pressfriheten där de själva blir kränkta. Satirens viktigaste uppgift är att kritisera makten och i ett fritt samhälle som värnar yttrandefriheten måste även orättfärdig kritik få framföras.

Kjærsgaards agerande väcker nu frågor om inte hyllande av yttrandefriheten inom vissa grupper i Danmark, när det gäller Muhammedkarikatyrer, mer handlar om islamfobi. Ännu har jag inte sett hur danska Trykkefrihedsselskabet reagerar på fördömandet av Bells karikatyr.

En annan som nyttjat yttrandefriheten är den kinesiske konstnären Ai Weiwei. Han har beslutat att dra tillbaka sina konstverk från två danska museer i protest mot den nya lagen. Weiweis reaktion är problematisk då den kollektivt bestraffar danskarna för regeringens beslut.

6 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Lysande underhållning. Vilket hyckleri. Tack Guardian!

Vi ser fram mot den sedvanliga freeze peach karusellen. Inga idéer behöver ju skyddas mot cartoonerier och allt får skojas med i Europa för här har vi yttrandefrihet. Inga skillnad mellan folk av vissa religioner och yttrandefriheten är inget att kompromissa med.
Utom ibland, då censur plötsligt blir lämpligt av ... oklara skäl.

Krister V sa...

Hyckleri var ordet...

"observera att jag säger "bör" och "borde", och jag ställer naturligtvis inte några krav."

"inte heller kommer jag att bränna ambassader, demonstrera mot den brittiska ambassaden eller trampa på deras flagga."

Ulf Gustafsson sa...

Säga att man inte borde, men ställde inga krav, var det företrädaren för moskén i Köpenhamn sa om Muhammedkarikatyrer i detta inslag:
http://humanistbloggen.blogspot.se/2016/01/detta-ar-inte-profeten-muhammed.html

Jag tycker det är mer problematiskt när politiker försöker få pressen att anpassa sig till deras personliga värderingar.

Glädjande nog är det en skribent på Jyllands-Posten som också fattat detta:
"Pia Kjærsgaards satire-hykleri er for meget"
http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/metteviktoriapabst/ECE8402085/pia-kjaersgaards-satirehykleri-er-for-meget/

Krister V sa...

Guardian bör nog hålla sig till sådant de kan, som t ex när de beskriver hur liknande system planeras i Tyskland (Bayern och Baden-Württemburg) och redan används i Schweiz och Nederländerna:

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/25/netherlands-claimed-500000-from-refugees-cost-of-living

John P sa...

Ulf Gustafsson: "Jag tycker det är mer problematiskt när politiker försöker få pressen att anpassa sig till deras personliga värderingar../.. Säga att man inte borde, men ställde inga krav, var det företrädaren för moskén i Köpenhamn sa om Muhammedkarikatyrer i detta inslag"

Jag tycker nog också att hennes utalande om att tidningen bör dra tillbaka teckningen var ganska pinsam. Att hävda att man vill ha en ursäkt må vara ursäktat, men att kräva att man skall dra tillbaka teckningen visar på ett stort mått av hyckleri.

Vid tiden för publiceringen av muhammedkarikatyrerna så var vår egen dåvarande utrikesminister, Laila Freivalds, av i princip samma åsikt, att: "We support the freedom of speech, that I think is very clear. But at the same time it is important to say that with this freedom comes a certain responsibility, and it could be objectionable to act in a way that insults people."

Inte speciellt stor skillnad mot Pia Kjærsgaards uttalande. Och i samband med karikatyrerna så stängdes ju även en del av SD:s webbsidor ned (tillfälligt) efter påtryckning från olika grupper och hård kritik från Laila Freivalds bland annat (vilket i sin tur fick hård kritik).

Sen vet jag inte om jag tycker att det är speciellt allvarligt att en enskild politiker yttrar något dumt. Det avfärdas ju allt som oftast som att det kanske inte var så genomtänkt. Och jag tror att de flesta danskar lär nog rycka på axlarna åt både hennes uttalande och teckningen. Reaktionerna nationellt som internationellt efter publiceringen av muhammedkarikatyrerna var som sagt helt annorlunda. Jag hade nog sett det som mer problematiskt om det faktiskt fanns en viss folklig/politisk opinion som stödde hennes uttalande. Så verkar inte vara fallet nu.

Refs:
https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4ngningen_av_Sverigedemokraternas_webbplatser_2006
https://en.wikipedia.org/wiki/Jyllands-Posten_Muhammad_cartoons_controversy
https://en.wikipedia.org/wiki/International_reactions_to_the_Jyllands-Posten_Muhammad_cartoons_controversy

Henrik Larsson sa...

Ulf skrev:

"Weiweis reaktion är problematisk då den kollektivt bestraffar danskarna för regeringens beslut."

Det är tillspetsat att kalla det "bestraffning". I praktiken är ju detta vad varje konstnär alltid försöker göra: att själv få bestämma kontext för sin konst. Eller att inte göra det. En konstnär har väl heller ingen skyldighet att deltaga i en kontext som hen inte vill deltaga i?

Queen spelade t.ex. infamöst i Sun City. men även Frank Sinatra, Elton John, Linda Ronstadt, Julio Iglesias, The O'Jays, Ray Charles, Boney M., Black Sabbath, Rod Stewart, Tina Turner och Dionne Warwick gjorde det och kanske skäms idag för detta.

Många andra valde att inte göra det och spelade istället på protestkonserten mot Sun City och apartheid:
Miles Davis, Bob Dylan, Peter Gabriel, Jimmy Cliff, Bruce Springsteen, Jackson Browne, Run-D.M.C, and Lou Reed.
Det är svårt att av detta dra slutsatsen att Miles Davis och Bob Dylan "bestraffade" det sydafrikanska folket.

Vem som bestraffade vem kan man förvisso ha olika åsikter om. För mig skulle det iofs vara mer bestraffning att få lyssna på Boney M. än att inte få lyssna på dom ;) Lärde mig f.ö. just att Skinnskallarna och Sverigedemokraterna snott sin hejaramsa via den jamaicanska barnvisan "Brown girl in the ring" https://www.youtube.com/watch?v=6JlrxHxguk4
Kulturell appropriation av guds nåde.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se