20 jan. 2016

Desperata motåtgärder

Per Gahrton kommenterar i Sydsvenskan ett nummer av tidskriften Ordfrons Litterära Magasin. Ett specialnummer till religionernas försvar. Gahrton skriver:
Ateismen hudflängs och beskrivs som en kvasireligion, men ingen företrädare för någon form av sekulär eller ateistisk livssyn får komma till tals. Religioner försvaras mot påstådda men obestyrkta påståenden om att religionskritiker skyller allt ont på religioner. [...] 
Religioner har betydande likheter med politiska ideologier. Men det finns ett element som är typiskt för religioner, men oftast saknas i politiska tankesystem: vidskepelse och tro på uppenbart övernaturliga företeelser. Detta grundläggande fenomen lyser med sin frånvaro i OLM. [...] 
Att OLM ägnar ett helt nummer åt religion men förbigår vidskepelse och övertro är anmärkningsvärt. Svenskarna är ju inte världens mest sekulariserade folk för att vi tror att religioner har orsakat allt ont på jordklotet. Vi är det för att vi trots all kritik mot våra utbildningssystem utgör en av de bäst utbildade nationerna i världen. Vi tror helt enkelt inte på vidskepelser, vi tror varken att Muhammed hade privatsamtal med Gud eller att Jesus blev Guds trollande son genom jungfrufödsel. Däremot har de flesta av oss inget emot påbuden om fredlig samexistens som det vimlar av i Koranen, Bibeln och alla andra religiösa skrifter.

1 kommentar:

Angela sa...

Gahrton skriver:
"Religioner har betydande likheter med politiska ideologier. Men det finns ett element som är typiskt för religioner, men oftast saknas i politiska tankesystem: vidskepelse och tro på uppenbart övernaturliga företeelser. Detta grundläggande fenomen lyser med sin frånvaro i OLM."
Vilken tur att Gahrton petat in ordet 'oftast' i sin artikel, (men han hoppas säkert att ingen ska lägga märke till det).

Vidare skriver Gahrton med hänseende till att Sverige är ett sekulariserat land med en hög bildningsnivå:
"Vi tror helt enkelt inte på vidskepelse"

Gahrton har rätt i att religion har betydande likheter med politiska ideologier. I Sovjetunionen t ex, var man så rädd för att religion och troende människor utgjorde ett hot mot den politiska ideologi man drev att man helt enkelt förbjöd religionsutövande. Och vad värre var, man mördade troende människor och om jag inte minns fel förstörde man kyrkor också. På så sätt ville man förinta konkurrensen gentemot sin egen politiska ideologi. Man bytte helt enkelt ut ett 'opium för folket' mot en annan drog, kommunismen. Det kan bara finnas en förklaring till detta och det är att man betraktade ideologin bakom kommunismen som en gudom, en Deus ex machina som skulle lösa alla problem och skapa ett 'himmelrike' på jorden, (visserligen bara för några få pampar, men ändå). Så Per Gahrton, kom inte och snacka om vidskepelse!

Per Gahrton, apropå bildad och upplyst befolkning: Jag minns en charterresa till Senegal under andra hälften av 70-talet. Vi turister, (däribland du), vällde in i hotellreceptionen. Personalen blev en aning överraskad av anstormningen, bungalows skulle fördelas och det tog lite tid. Då, Gahrton, skällde du inför alla högljutt ut den arme stressade infödde portieren efter stora noter som åtminstone fick mig att skämmas som en hund över oss 'upplysta, bildade och sekulariserade' svenskar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se