7 jan. 2016

Fyra nya grundämnen bekräftade

via Nature
Just innan nyår bekräftade IUPAC att fyra nya grundämnen upptäckts. Det handlar om elementen 113, 115, 117 och 118.

Denna nyhet berättar några saker om hur den vetenskapliga metoden fungerar. Först att det vetenskapliga arbetet i hög grad är ett internationellt samarbete. Forskare från flera olika länder har varit inblandade i dessa upptäckter. (Vad det gäller element 115 har ett svensk forskar lag, med hjälpt av en tyska partikelaccelerator, bidragit.)

Sedan har det tagit mellan 5 och 13 år från att någon första gången hävdat att de skapat grundämnet tills deras upptäckts konfirmerats. IUPAC har inte gjort egen praktisk forskning, utan bara på ett rigoröst sätt granskat de forskningsresultat som andra tidigare presenterat.

Slutligen är det indirekta observationer som bekräftar dessa upptäckter. Element tillverkas genom att två mindre atomer fås att krocka och i extremt sällsynta fall slås de samman. Men dessa stora atomer existerar endast under en mycket kort tid, för element 118 är halveringstiden mindre än en millisekund. Det är ämnets sönderfallsprodukter som observeras.

5 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Det pågår en kampanj för att ett av elementen ska få namnet Lemmium:
http://www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/liverpool-professor-backs-campaign-name-10695771

Henrik Larsson sa...

Nice one.
Har faktiskt träffat Lemmy några gånger för länge sedan.
Senaste gången i L.A. då han var i full nazimundering på en klubb.
Han samlade tydligen på naziuniformer men var inte nazi själv ;)

Från Rolling Stone:
"It was quite funny, because I brought (the journalist) around to my house, which looks like a shrine to Nazism. But it's just my collection. I mean, you can't put it all in the cupboard; it won't fit.

"I only collect the stuff. I didn't collect the ideas."

Lennart W sa...

Det nog en och annan frågar sig är vad som menas med "existera" om det bara finns i några tiotusendels sekunder. Man skulle ju t ex kunna tänka sig att man skjuter ihop två uranatomer som "håller ihop" under en fantasiljondels sekund och då bildar ett nytt grundämne med atomnummer 184, innan det "sönderfaller" i en massa delar. Ungefär som att två frontalkrockande bilar under en väldigt kort tid bildar en ny sorts åttahjulig bilmodell, som väldigt snabbt "sönderfaller" till löst flygande bilhjul mm?

Men så enkelt är det förstås inte. Så hur funkar det då? På vilket sätt är det mer meningsfullt att tala om dessa atomers existens?


Fundera på det en stund.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

För någon dag sedan läste jag att det finns en definition som sätter en gräns för vad som räknas som existens för atomer som skapas på detta sätt. Det behöver hinna bildas elektronskal/-moln. Vilket tar, om jag minns rätt, 10^-9 s. Men hittar nu inte källan, så det kanske inte stämmer.

Jag funderade om det var rätt att kalla dessa element grundämnen. Inte mycket till grund att bygga på.

Krister V sa...

Bly är tydligen det tyngsta stabila grundämnet. Men hållbarheten för det efterföljande vismut är ändå ganska hyfsad, med en halveringstid på cirka 19^18 år...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se