31 jan. 2016

"Partierna duckar och vågar inte utreda frivillig dödshjälp"

P C Jersild, Georg Klein, Tuulikki Koivunen Bylund och Björn Ulvaeus skriver på DN Debatt - ”Partierna duckar och vågar inte utreda frivillig dödshjälp”.
Varför finns inte denna rätt i vårt land? Sverige har en åldrande befolkning och vi lever allt längre. Dödshjälpsfrågan kommer oundvikligen att bli alltmer brännande. Trots att den palliativa vården byggts ut och gör stora och behjärtansvärda insatser klarar man inte att ge alla en värdig död. I det palliativa register som förs över patienternas sista tid finns 1 044 som under det senaste året inte lindrats med symtom som smärta, andnöd, illamående eller ångest. 
[...]
Vi som undertecknar denna artikel har länge varit aktiva i opinionsbildningen för att legalisera dödshjälp i Sverige. Vi slutar inte att förvånas över de styrandes ovillighet att ens våga diskutera frågan. Vi vet att vi inte är ensamma. Vi uppmanar alla som värnar sitt, och andras självbestämmande, att göra sin röst hörd. I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom en mängd områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen närmar sig som vi berövas rätten att besluta över det som återstår av vårt liv.

1 kommentar:

Lars Torstensson sa...

Så sant! Den feghet som flertalet politiker visar i denna fråga är beklämmande!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se