1 feb. 2016

"Ingen bättre värld innan religioner är borta"

Konstnären Carl Johan De Geer berättade i söndagens Godmorgon, världen! om det orättfärdiga grepp vidskepelse har över samhället.
"Det blir ingen bättre värld för människor innan religioner är borta från jordens yta. Pessimist, javisst! Den äganderätt över människorna som vidskepelsens förkunnare anser sig ha, är de helt ovilliga att släppa."

1 kommentar:

John P sa...

Det är onekligen så att det i väldigt många fall skulle bli bättre om olika religioners inflytande minskade i olika delar av världen. Men för att det rakt igenom skall bli en bättre värld om alla religioner försvann i ett nafs så är det mycket annat som skall till. Här skulle jag vilja slå ett slag för troende som bedriver hälsoarbete i många fattiga delar av världen. The Lancet har haft en ganska intressant artikel-serie om just "Faith-based health-care":

http://www.thelancet.com/series/faith-based-health-care

Visst kan man tycka att det är bättre med hjälp utan 'baktanke', men det är då rätt uppenbart att det finns många troende som bedriver ett väldigt viktigt arbete i flera, framförallt fattiga, delar av världen, och där väldigt många skulle drabbas om dessa personer inte bedrev detta arbete. Ett bra exempel är att kyrkor i stora delar av Afrika i princip fungerar som små men effektiva och bra organiserade hälsocentraler. Vidskepelse eller inte, människor får hjälp de inte skulle fått annars.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se