11 feb. 2016

Lukasevangeliet enligt... vänta ett tag...


För att ni ska slippa att själva slå upp citatet har ni det här. Lukas kapitel 4, verserna 5-7.
Djävulen förde honom högt upp och lät honom i ett ögonblick se alla riken i världen och sade till honom: ”Jag skall ge dig all denna makt och härlighet, ty den har lagts i mina händer och jag kan ge den åt vem jag vill. Om du tillber mig skall allt detta bli ditt.”

20 kommentarer:

Göran sa...

Läser inte Bibeln så mycket. Men detta är ju rent filosofiskt en fullträff.

Ulf Gustafsson sa...

För mig minskar inte inspirationskraften när avsändaren avslöjas.

Patrik N sa...

Kan gud på samma sätt vara den som en gång på precis samma sätt fått makten och härligheten av djävulen, dvs är gud i själva verket i djävulens händer? Scary thought.

Ulf,

Starkt av dig att inte låta dig påverkas av att djävulen själv står som avsändare av ett budskap. Hur blir det för dig om du tillämpar samma princip på de budskap som SD sänder ut, är det något av dem som du finner inspirerande och tilltalande? Vilka, i så fall?

Lennart W sa...

Vad visar egentligen bilden? Bibelcitat, ja, men vem/vilka är det som har tagit det ur sitt sammanhang så här? Tog först för givet att det bara var ännu en ateist som försöker vara rolig (vore ju liksom inte första gången) men nu börjar jag undra om det inte istället är en bibeltroende som har klantat sig rätt så rejält, och som i så fall förstås förtjänar allt verbalt stryk han kan få. Förtydliga gärna.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Jag vet faktiskt inte, men jag antog att det var någon kristen person som broderat citatet. Det kan dock lika gärna vara ett ateistskämt helt igenom. Roligt i vilket fall, tycker jag.

Patrik Lindenfors sa...

Inte broderat, tryckt upp...

Anders Hesselbom sa...

Patrik N, på samma tema.

Julius Eberhard, grön ungdom om att Josefin Utas lämnar MP: "När det bara är Sverigevänner som delar artikeln där du berättar att du lämnar MP. Då vet du att du har varit med i fel parti."

https://twitter.com/EberhardJulius/status/697686357435641856

Patrik N sa...

Haha! :)

Tack, Anders. Det var ett väldigt tydligt (och som alltid smutsigt) exempel på hur åsiktskorridoren tillämpas. Synd att språket inte är så väldefinierat att också Ulf kan se korridoren. Å andra sidan spelar det kanske ingen roll om just Ulf kan se den eller inte, tillräckligt många andra kan ju se den och därmed också motverka den.

Angela sa...

Hur djävulen frestar Jesus känner alla till som är någorlunda bevandrade i Bibeln. Det intressanta med det är att Jesus står emot dessa frestelser och svarar med ord från Gud. Visar dels på Jesu tillförlitlighet såsom god, dels på att han (Jesus) ska vara en förebild när djävulen frestar människor, så att de också kan stå emot. Klart som korvspad alltså. Broderiet kanske bara är påbörjat, eller också är det broderat av en satanist.

Patrik N sa...

Angela,

Jag tror att du måste överväga att gud faktiskt föll för frestelsen från djävulen. Vi sägs ju vara skapade till guds avbild och du vet ju hur vi människor är när det kommer till frestelser.

Jag ser det som övertygande sannolikt att gud är i djävulens hand.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Min kommentar var inte ett generellt uttalande. Jag har inte läst något inspirerande och tilltalande från SD.

Patrik N sa...

Ulf,

Vad säger du om det här, är det tilltalande?

"Vi tycker att ett viktigt mått på ett gott samhälle är hur väl det tar hand om dem som är svaga och utsatta. Sverige bör ha ett djurskydd i världsklass. Genom att införa en särskild djurpolis kan vi undersöka och beivra olika typer av brott mot djurskyddslagstiftningen på ett kompetent och effektivt sätt. Eftersom vi vill ha en levande landsbygd och ett livskraftigt lantbruk med djurhållning tänker vi införa ett djurvälfärdsbidrag till näringsidkarna som motsvarar de kostnader som tillkommer för att upprätthålla högt ställda miljö och djurskyddsmål. I kombination med tuffa krav på importerade djurprodukter kommer detta att öppna upp för en välfungerande industri i kombination med ett djurskydd i världsklass."

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Detta är inget inlägg om SD:s politik. Skriv ett sådant om det intresserar dig.

Patrik N sa...

Jag var mer intresserad av att se vilka avsändare av ett budskap som du kan inspireras av, t.ex. djävulen eller SD. Djävulen tycks ju gå bra så jag var nyfiken på om SD skulle gå lika bra. Men då tog det stopp.

Angela sa...

Patrik N,

Njae, inte riktigt! En herrans massa människor faller inte för frestelser varje dag.
Om Gud så att säga skulle sålt sin själ till djävulen så vore hela mänskligheten av det djävliga slaget och riktigt så är det ju inte. Dessutom, bibelcitatet vill ju understryka att Jesus såsom frälsaren för mänskligheten inte föll för att göra bröd av stenar etc. utan avstod för det stora verkets skull. Bibeln är alltså angelägen att tala om att Jesus är pålitlig. Hela grejen är ju den att det är en kamp mellan ont och gott, inom och mellan människor. Och att vi ofta kan välja. Om inte denna kamp funnes så skulle vi vistas i paradiset, om jag förstår Bibeln rätt.

Erik M sa...

Det känns ärligt talat inte så imponerande att Jesus kunde motstå djävulens frestelseförsök. Som Jesus själv påpekar så tillhör ju världen redan Gud, dvs. Jesus. Vilken vettig person skulle låta sig mutas med något de redan äger och har full kontroll över? Och hur imponerande är det att en person vars själva väsen är ofelbart, oändligt viljestarkt, allvetande och omöjligt att fresta inte låter sig frestas? Om man antar att Gud är både treenig och allsmäktig så framstår Djävulen nästan tragiskt korkad och naiv i denna berättelse, snarare än den läskiga mästermanipulatör han oftast framställs som. Guds segrar kan ju aldrig vara imponerande om Gud per definition inte kan förlora. (Med andra ord, Gud/Jesus som litterär gestalt har lite samma problem som Stålmannen. Om man är för mäktig finns inget realistiskt hot, inga hinder att övervinna, och det gör personens segrar ointressanta. Och till skillnad från stålmannen har Gud inte ens någon kryptonit).

Krister V sa...

Erik M,
Hela texten går ju just ut på att Jesus inte var en superhjälte som skulle fixa kortsiktiga världsliga segrar.
Är det inte märkligt att Stålmannen slösar bort tid på att vara en medelmåttig journalist? Borde han inte fara runt oavbrutet och avvärja katastrofer och hjälpa fattiga? Fast det kanske skulle påverka folks beteende om de alltid kunde lita på att Stålmannen fixade alla problem?
Nog kan föräldrar bli otroligt frustrerade över sina barn, men få skulle väl (hoppas jag!) vilja ha makten att styra varje handling och tanke?

Erik M sa...

Krister V,

Jesus är enligt de flesta moderna kristna Gud. Han kan bokstavligen göra vad han vill och ingen kan stoppa honom. Han kan inte förlora, ens i teorin, så jag förstår inte varför vi ska bli imponerade över att han segrade över djävulen när det inte ens fanns en hypotetisk möjlighet att djävulen skulle kunna vinna, kombinerat med att det inte finns några ens vagt tilltalande frestelser som djävulen kunde erbjuda Jesus. Det är imponerande när en svag, fattig person av moraliska skäl tackar nej till ett luckerativt erbjudande, men Jesus äger och kontrollerar redan hela universum, så varför ska vi bli imponerade av att han tackar nej till ett avtal där det enda han skulle få är något han redan har?

Angela sa...

Erik M,

Eftersom Gud skapade människan med förstånd och fri vilja och hon befolkar jorden, 'råder över den' enligt Bibeln, så har Gud intresse av hur hon väljer att handla. Några marionetter är inte Gud intresserad av. Eftersom djävulen står för främst egoism, vinning för egen skull, är det i bibeltexten viktigt att Jesus inte väljer detta vid frestelserna. Dessutom bygger ju NT:s nya förbund på frälsningsverket som Jesus gör, en nystart alltså. Att starta den med en maktutövning via manipulation går helt på tvärs mot det nya förbundet mellan Gud och människan. Det är ju därför det är en kamp mellan gott och ont. Människan har att välja, hon kan alltså välja bort Gud och det goda och välja djävulen; egoism och ondska. Något som har avgörande betydelse för det eviga livet, enligt Bibeln.

Erik M sa...

Angela,

"Eftersom djävulen står för främst egoism, vinning för egen skull, är det i bibeltexten viktigt att Jesus inte väljer detta vid frestelserna."

Varför skulle Jesus välja vinning för egen skull? Han har redan allt. Han kan inte få mer än vad han redan har. Ur ett egoistiskt synsätt har Gud redan per definition vunnit högsta vinsten. Så när Gud säger till människor att inte vara egoistiska är det lite som när en multimiljardär säger till en uteliggare att inte vara girig. Jag antar att man kan tolka berättelsen om Jesus som en form av performancekonst från Guds sida, dvs. han kunde egentligen inte frestas eller skrämmas, men han satte upp sitt liv som en teaterföreställning för att på ett pedagogiskt sätt försöka förmedla ett budskap till mänskligheten.

Men åter igen, min poäng är att det inte är meningsfullt att se Jesus insatser som imponerande eller beundransvärda, eftersom en allsmäktig varelse per definition inte kan misslyckas, och en perfekt varelse kan inte frestas. Och om du inte kan misslyckas så är det inte imponerande att du lyckas.


"Dessutom, bibelcitatet vill ju understryka att Jesus såsom frälsaren för mänskligheten inte föll för att göra bröd av stenar etc. utan avstod för det stora verkets skull."

Fast han verkar ju enligt bibeltexten ha "fallit" ett par gånger för exakt sådana saker, t.ex. genom att skapa extra bröd och fiskar, förvandla vatten till vin, gå på vattnet och få ett träd som irriterade honom att vissna för att det inte bar fikon. Kanske var han inte alltid helt fokuserad på det stora verket? Å andra sidan, jag antar att man även kan se dessa handlingar som en form av performancekonst som skulle förmedla ett budskap, snarare än att ge kortsiktiga fördelar. Men å tredje sidan, innebär inte det att vi har ett scenario där det faktum att Jesus ibland valde att utföra mirakler ses som ett bevis för hans rättfärdighet, men även det faktum att han ibland inte utförde mirakel också ses som ett bevis för hans rättfärdighet? Gör inte det hans rättfärdighet lite ofalsiferbar?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se