28 feb. 2016

Nytt avsnitt av skep-humanistiska podcasten Radio Houdi: #156 – Radio Houdi löser Palmemordet


I detta avsnitt försöker John och Anders att lösa Palmemordet
Det är vid inspelningstillfället exakt 30 år sedan Sveriges Statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm.
10 000 personer har förhörts, 133 har erkänt mordet men vem var mördaren?
John är ganska säker på sin sak medan Anders mer tveksam.
Ett par får inte gifta sig i Virginia, USA, eftersom de inte tror på Gud.
Radio Houdi har fått ett tårdrypande mail där man uppgivet ser på när en sjuk person i deras närhet förlitar sig på alternativmedicin i stället för skolmedicin. Hur ska man kunna hjälpa sådana människor? John och Anders ger tips.
Vi ger Veckans Klappträ till en politiker och tar upp det stora debackel som skedde efter förra veckans utdelning av Veckans Klappträ som gick så långt att Anders hotades med stryk.
Vi hinner med att prata om filmen Tjejen som visste för mycket, “vuxenfilmer”, dåliga textöversättningar på film, virvlat vatten i Riksdagen, kassettskatten och filmen om Copyswede, veckans låtstöld och mycket mer.

7 kommentarer:

Lars Ljung sa...

"Det är vid inspelningstillfället exakt 30 år sedan Sveriges Statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm."

Nja, om jag minns rätt så sköts Palme klockan 23:21. Det är med andra ord inte exakt 30 år sedan såvida ni inte gjorde inspelningen i framtiden och sedan rest tillbaka och publicerat den. Men det tror jag inte på.

Anders Hesselbom sa...

Självklart Lars, tack! Vår utsaga har en felmarginal inom en dag, så jag borde ha sagt "idag är det 30 år sedan".

Lennart W sa...

Ska man vara lite petig så var det ca kl 5:21 i morse som det var 30 år sen. Om man tar hänsyn till att ett år är ca 365 dagar och 6 timmar.

Det här med år är förresten lite mer komplicerat än man kan tro. Finns t ex tre *olika* och vettiga astronomiska definitioner. Kolla här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85r#Astronomiska_definitioner

Däremot är "vetenskapligt år" ganska ovettigt faktiskt. Samma som det Julianska året, exakt 365,25 dygn, men ändå det som används i t ex definitionen av ett ljusår.

Fast det man firar och åminner är ju förstås kalenderår. Dvs det är datumet som räknas. T o m så att sånt som hände i Sverige den 6 juni 1523 enligt den Julianska kalendern, idag firas den 6 juni enligt den Gregorianska kalendern, trots en diff på 10 dagar.

Å andra sidan, vad spelar det egentligen för roll exakt när man har sitt firande eller sin minnesstund? Snart är det långfredag...

John Houdi sa...

Orka ;-)

Patrik Lindenfors sa...

Djävulen bor i detaljerna. :-)

Lennart W sa...

Äh, räknade ju fel. Det är NU som är rätt tidpunkt, om man tar hänsyn till att året är ca 365,25 dagar. Jämrans detaljer.

Men Ok. Olof Palme. Respekt. Vila i frid.

Toni Pedersen sa...

Njae, eftersom sekelskiften dvs jämna 100 år är skottår endast om det är jämnt delbart med 400. Så är gregorianska året exakt 365 + 1/4 - 1/100 + 1/400 = 365,2425 dagar. Om vi ska peta ännu nogrannare. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Skott%C3%A5r)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se