26 feb. 2016

Ord kan inte dödas

På dagen ett år sedan mördades i Dhaka humanisten och författaren Avijit Roy. Roy och hans fru Rafida Ahmed Bonya var på väg hem från den årliga bokmässan Ekushey i Bangladesh huvudstad när två förövare attackerade dem med macheter. Bonya överlevde, men skadades allvarligt. Islamistgruppen Ansarullah Bangla Team tog senare på sig terroraktionen och flera personer har arresterats för dådet, men hittills är ingen dömd.

Under året har situationen i landet bara försämrats. Mordet på Roy var en av flera dödliga attacker mot fritänkare och sekularister i Bangladesh under 2015, men det är inte bara de som är målen för islamisternas terror. Hinduer, andra minoriteter och utlänningar är också deras måltavlor och offer. Regeringen verkar helt handfallen och de sekulära principer, som tidigare möjliggjort hyfsad fredlig samlevnad mellan människor med olika livsåskådning, tynar nu bort under hotet från de islamistiska extremisternas macheter och tystnaden från den muslimska majoritetsbefolkningen. Vid årets bokmässa stängdes, efter anklagelse om att de sålde böcker som "sårade religiösa känslor", ett bokstånd och de ansvariga för detta häktades.

De humanister, sekularister och fritänkare som finns i landet tystas. Många gömmer sig, andra har givits möjligheten att fly landet. I denna förtvivlade situation är det positivt att följa hur exil-bangladeshier, engagerade och orädda, för det fria ordets kamp vidare.
  • Bloggportalen som Roy grundade, Mukto-mona, är aktiv och drivs idag av Bonya med stöd av andra. Bland annat av en bloggare som flytt till Sverige.
  • Förra helgen arrangerades en alternativ bokmässa i Haag, Holland. Där samlades några av de som inte längre kan visa sig på bokmässan i Dhaka för att diskutera fritänkarlitteratur och situationen i Bangladesh. Initiativtagare till mässan var en av de som flytt islamisterna och arrangemanget gjorde bland annat ihop med IHEU.
  • I Kiruna ges den lilla webbtidningen Norrfika ut. Tack vare asylsökanden från Bangladesh publiceras där nu artiklar på bengali och engelska. Artiklar som sprider humanism och sekularism. Läs den mycket läsvärda artikeln Why Avijit Roy matters!
  • Dissidentbloggen, som är ett initiativ från Svensk PEN, samlade i en utgåva i december artiklar om och från bangladeshiska skribenter. Flera av dessa är idag bosatta i Sverige.
Denna aktivitet visar på kraften i uppropet #WordsCanNotBeKilled, vilket spreds på sociala medier efter mordet på Roy. Ändå drabbas en humanist av den djupaste bedrövelse när en medmänniska mördas. Inga ord kan ersätta ett mänskligt liv - ett medvetande - på ett sätt, en hel värld. Avijit Roys värld var enorm, fylld av skönhet, nyfikenhet och förundran.

Det är islamisternas begränsade och inskränkta värld, vid sidan av deras aptit på blod och död, som skrämmer. I den ska ingen vara fri, inte ens tanken. Friheten är deras fiende och det fria ordet är därför ett mäktigt vapen mot dem. Ett annat verktyg är förnuftet. "Låt förnuftets ljus befria oss" (Mukti Ashuk Juktir Aloy), skrev Roy. Låt hans ord inspirera er. Det är vårt svar på terrorns mörker.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se