17 feb. 2016

Vad har religion gjort för människors lika värde

Frida Boisen skriver i krönikan Vad har religion gjort för människors lika värde?:
Alla väljer självklart att tro vad de vill. Det finns otroligt fina sidor i de flesta religioner. Som att störst av allt är kärleken och att behandla din nästa som du själv vill bli behandlad. Man kan trösta sig med det. För resten av religionen - allvarligt talat - hur har den verkat för människors lika värde? 
Vi är upprörda över att noll procent av alla filmer för några år sedan klarade Bechdeltestet, det vill säga att filmen innehåller en dialog, bara mellan kvinnor, en dialog som inte handlar om män. Men att en majoritet av kapitlen i Bibeln inte klarar testet, är inga konstigheter. En lära som styr miljoner människors liv. 
Att våra barn fortfarande lär sig sagor i skolan om kvinnor gjorda av mäns revben, att en man räddade världen, för att pappan som styr allt hade bestämt det, efter en massa elände som började när den första kvinnan förstörde precis allt vackert. För att hon ville inte rädda sitt barn eller annat livsviktigt. Nej, hon ville äta ett äpple. 
Jag blir provocerad när min dotter kommer hem och rabblar historier om Noah - som räddar sitt folk, bröderna Kain och Abel, Josef som drömmer fantastiska drömmar och räddar sin kung, män, män, män, män, män, män, män... Och då har jag bara pratat kristendom. Vi har inte överhuvud- taget nämnt Muhammed i islam eller Buddha i Buddismen. [...]
Och ja, självklart är kunskap makt. Även kunskap om de stora världsreligionerna och synen - och tyvärr alldeles för ofta bristen - på jämställdhet i dessa. 
Allt jag säger: i dag har vi schemalagd skoltid för att förklara berättelsen att kvinnan skapades av ett ben av mannen. Men försvinnande få lektionstimmar åt livsfilosofin och ämnet jämställdhet och alla människors lika värde.
Läs hela krönikan i Expressen.

2 kommentarer:

Krister V sa...

Precis, kunskap är makt, och ska man ha någon chans att ändra något måste man vara insatt. De religiösa skrifterna är historiska dokument och det vore ju märkligt om de skulle avvika fullständigt från sin samtid.
Förresten, borde inte de ömtåliga eleverna skyddas från det minst lika mansdominerade ämnet historia?

Patrik N sa...

Fysik är också ett väldigt mansdominerat ämne. Här behöver barnen också skyddas.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se