25 mars 2016

En trevligare påskhistoria från en annan tid


Det finns många skäl att ha en högtid i närheten av vårdagjämningen. Ett skäl är det gammaltestamentliga - att fira tillfället då Guds dödsängel dödade alla förstfödda pojkar utom de judiska. Ett annat är det nytestamentliga - att fira att vi är sådana syndare att Gud var tvungen att ta livet av sig, fast bara på låtsas.

Men det finns trevligare myter att fästa vikt vid, om man verkligen känner ett trängande behov av en myt så här års. En är berättelsen om Ēostre eller Ostara, en gemensam europeisk fruktbarhetsgudinna vars historiska kult gått förlorat i historiens töcken. Det är i alla fall från henne ordet för påsk kommer på engelska och tyska - Easter respektive Ostern. (Det är ingen slump att orden liknar ordet för "öst" - alla kommer från den protogermanska ordet austrōn som betyder "gryning".)

Eller så kan man läsa om vår egen kärleksgudinna Freja, vars roll i vårens inträde gestaltas här ovanför av den danske tecknaren Peter Madsen som bland annat tecknat serien Valhall varifrån bilden är hämtad. Det finns en ganska bra sammanfattning av Frejas bravader (och Brisingasmycket) på Wikipedia, särskilt på engelska. Som kärleksgudinna var Freja förstås speciellt hatad av Jahves präster, vilket får mig att fundera - undrar om världen hade varit bättre eller sämre om polyteismen fått leva kvar. Jag tror bättre - polyteismen innehåller till sin natur en större tolerans för oliktänkande. Men det går inte att veta.

Gå inte på faktoiden om Ishtar som cirkulerar på nätet. Tack till bloggen Hedniska tankar för inspiration till detta inlägg.

7 kommentarer:

Göran sa...

Intressant att man hos humanisterna inte tror på gudar men att det numera finns tecken på att man är mer positivt inställd till gudinnor.

Patrik N sa...

Jag sa ju att de inte borde ägna sig åt kvotering. Se hur det går.

Anders Hesselbom sa...

Jag får snarare ett intryck av att det är samma personer som inte gillar gudar som inte heller gillar gudinnor (jag), och att bloggposterna inte är representativa för alla humanister enligt klausulen på bloggens startsida (till höger), vilket ger ett visst utrymme som även jag själv har utnyttjat...

Patrik Lindenfors sa...

Hädare.

Torbjörn Göransson sa...

Ju mer mytologi man känner till, desto lättare är det att se vad alla religioner egentligen är.

Anders Hesselbom sa...

"Ju mer mytologi man känner till, desto lättare är det att se vad alla religioner egentligen är."

Gud är större. Gud är både transcendent och immanent. Gud är inte en del av den materiella världen.

Torbjörn, det enda som kan rädda ett grundlöst påstående från kritisk granskning är ytterligare grundlösa påståenden.

Anonym sa...

Tackar tackar för den goda reklamen !

Det var så lite så. Freja existerar förstås som en naturkraft, oberoende av vad vi tycker om henne eller inte, eftersom hon bland annat är en personifikation av kärlek och sexualitet - samt en krigets gudinna. Inser inte alla läsare genast kopplingen, tror jag inte att ni varit förälskade på allvar, eller lärt känna Freja som hon faktiskt är. För övrigt har hon inga budord, lagar eller påbud alls, och som en Polyteistisk Gudom i högen har hon aldrig någonsin hävdat, att någon ens skulle tro på henne överhuvudtaget - det är ett likgiltigt val, som jag uppfattar det, för i krig och kärlek är allt tillåtet och ingenting förbjudet

För mera om Frejas sanna natur, se denna avslöjande tecknade film:

http://wittyrat.com/hildisvini-vancouver-film-school-vfs/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se