1 mars 2016

Good Muslim Bad Muslim

Tipsar om poddsändningen #GodMuslimBadMuslim. Denna podd är ett pluralistiskt komplement till Radio Houdi, då den inte görs av två vita ateistiska svenska män utan av två färgade muslimska amerikanska kvinnor: Tanzila Ahmed; aktivist och skribent, och Zahra Noorbakhsh; skribent, skådespelare och komiker.

Poddens namn fångar dess innehåll. De diskuterar i huvudsak synen på muslimer och att så många i USA har synpunkter på muslimer, vilka som är bra muslimer respektive dåliga muslimer. På samma sätt som många konservativa muslimer gör, fast då ofta med det motsatta omdömet.

I podden kommenterar de amerikans politik och media som berör muslimer (och andra minoriteter), och ibland blir det humoristisk religionskritik. Stående inslag är att de uttalar fatwor, ger exempel på "Creeping Sharia" berättar om konstiga frågor de får "Akward ask a muslim" och delar ut "God muslim award".

Poddsändingen kommer en gång i månaden och har hållit på i drygt ett år. I senaste avsnittet talar de om sex och om sex med ... demoner.


6 kommentarer:

Patrik N sa...

"Denna podd är ett pluralistiskt komplement till Radio Houdi, då den inte görs av två vita ateistiska svenska män utan av två färgade muslimska amerikanska kvinnor:[...]"

Tänk att "pluralism" kan anses uppstå i kön och hudfärg. Vi har verkligen inte kommit långt sedan Rosa Parks en dag begärde att inte behöva bli bemött som bara en hudfärg utan som en människa med ett rikt inte liv. Det är verkligen beklämmande hur självklart det, igen, har kommit att bli att vi helt öppet och ogenerat betraktar varandra utifrån ytliga och ovidkommande faktorer som hudfärg och kön.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

"Tänk att "pluralism" kan anses uppstå i kön och hudfärg"

Precis som pluralism kan uppstå i nationalist och livsåskådning, inget förvånande.

Anders Hesselbom sa...

Ulf, du hedrar oss med din beskrivning av Good Muslim Bad Muslim. Tack! Jag missar inte ett tillfälle att påminna om att vi, även om vi skojar och stojar, syftar till att sprida humanism och skepticism. Och det är utmärkt bra att Good Muslim Bad Muslim lyfts fram!

Patrik Lindenfors sa...

Om det sker förfördelning på grund av hudfärg är pluralism olika hudfärger.

Patrik N sa...

Typiskt att man ska bli bemött av två vita män.

Ulf Gustafsson sa...

Anders H,

Jag tänkte ta upp att det finns likheter också - såsom religionskritik, humanism och "skoj och stoj" - men glömde det, när texten formulerades.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se