23 mars 2016

Humanism mot terrorism

Den senaste dryga veckan har terrorister utfört attacker på ett flertal platser. Listan nedan tar bara upp de attentat som resulterat i ett flertal dödsoffer och riktat sig mot icke-militära mål:
13 mars attackeras två hotell på turistorten Grand-Bassam i Elfenbenskusten. Terroristerna dödade med hjälp av skjutvapen 18 personer och ropade, enligt vittnen, under attacken "Allahu akbar"
13 mars exploderar en bilbomb i centrala Ankara, Turkiet. 37 människor dödas och 125 skadas. Förmodligen utfördes dådet av kurdiska extremister och organisationen De kurdiska frihetsfalkarna (TAK) tog på sig terroraktionen. 
16 mars sprängs en buss i Peshawar, Pakistan. 15 statsanställda dödas. Gruppen Lashkar-e-Islam tog på sig attacken. De är en del av den militanta talibanrörelsen i Pakistan. 
16 mars mördar två kvinnliga självmordsbombare 22 personer i samband med morgonbönen vid en moské i Maiduguri, Nigeria. Attacken liknar tidigare som Boko Haram utför i nordöstra Nigeria. 
19 mars spränger en självmordsbombare sig på en köpgata i Istanbul, Turkiet. 5 personer dödas i attacken. Målet för attacken kan ha varit turister och Turkiets inrikesminister har sagt att den var kopplad till ISIS.
22 mars i Bryssel, Belgien mördas 34 människor när självmordsbombare spränger sig i en flygplats och på en tunnelbanestation. ISIS har tagit på sig attacken och förövarna har kopplingar till terrorattackerna i Paris, november 2015. [Wikipedia]
En gemensam nämnare i dessa attentat är att offren alla är människor. Mer humanism, i dess vidaste betydelse, kommer inte utrota terrorismen, men det kommer på sikt göra den till en marginell företeelse. Medmänsklighet, demokrati, rättsstat, utbildning, mänskliga rättigheter, förnuftsinriktad upplysning är idéer som bekämpar terrorismens fundament och göra att terroristernas ideologier blir irrelevanta.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se