24 mars 2016

Sent ska syndarna vakna - Svenska Akademien tar äntligen ställning mot dödsdomen mot Rushdie

I och med det förnyade mordkontraktet på Salman Rushdie som lagts ut av 40 statskontrollerade iranska medier har Svenska Akademien satt ner foten i Rushdie-frågan.

Akademiens ständige sekreterare skriver idag bland annat såhär i  Dagens Nyheter:
Domen och prispengarna är uppenbara brott mot internationell rätt och reglerna för umgänget inom världssamfundet och kan därmed på intet sätt vara förenliga med en normalisering.
Det faktum att dödsdomen utmäts som straff för ett litterärt verk innebär dessutom en allvarlig kränkning av det fria ordet. Principen om litteraturens oberoende från politisk kontroll är av grundläggande betydelse för civilisationen och måste försvaras mot angrepp från hämnare och censurvänner.
Svenska Akademien vill med detta protestera mot att dödsdomen över Salman Rushdie kvarstår och mot att statligt styrda medier tillåts underblåsa våld mot en författare.
Sådärja. Fast man har ännu inte löpt linan ut och appellerat till regeringen att ingripa - det som tydligen orsakade schismen förra gången Rushdie blev mordhotad för sitt skrivande. Ni vet, för 27 år sedan, då Kerstin Ekman och Lars Gyllensten "avgick" i protest. Så egentligen har väl kanske ingenting förändrats...

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se