20 apr. 2016

Framtidsnamn i Miljöpartiet vägrar ta kvinnor i hand

Framtidsnamn%20i%20MP%20st%C3%B6der%20Kaplan%20

Yasri Khan är ordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, ersättare till riksdagen samt till kommunfullmäktige i Upplands Väsby kommun, och är dessutom nominerad till MP:s partistyrelse.

Han vägrar också ta kvinnor i hand.

Hur går det ihop med Miljöpartiets mål, undrar reportern. "De vill bryta upp de patriarkala värderingarna i samhället, vill du också göra det?"

Yasri Khans svar är en häpnadsväckande krumbukt. "Ja absolut. Grejen är så här. Vad är patriarkala strukturer? Det är normer. Och det är normer som vissa, majoriteten, uppbär."

I egenskap av minoritet ger han helt enkelt sig själv frikort att uppföra sig precis hur han vill. I det här fallet, genom att vägra ta kvinnor i hand. Eller i alla fall att uppföra sig enligt majoritetsuppfattningen i sin egen tradition. Man får hoppas att han anser att minoriteten i hans egen grupp får ha samma rättigheter att uppföra sig som de vill. Tillåt mig tvivla.

Mycket går att säga om att inte ta i hand, men något större problem är det inte. Vill han hälsa så är det upp till honom. Men att påstå att det är att bryta upp patriarkala värderingar är ren lögn och förbannad dikt - Khan jobbar direkt mot de värderingar Miljöpartiet påstår sig stå för.

Miljöpartiet har ett seriöst problem med de muslimer som arbetar inom partiet som de måste göra något åt. Det finns några hundratusen människor med ursprung i muslimska länder i Sverige, varav en del fortfarande är troende, så det är verkligen ingen brist på den kategorin kandidater, om det är identitetspolitik man är ute efter. Men av alla dessa lyckas Miljöpartiet nästan konsekvent attrahera de mest extrema. Har de ingen värderingskompass när det kommer till kvinnors rättigheter? Är de helt naiva?

På affischen bakom Khan står det "Vilken värld vill du leva i?"

42 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Min tolkning är att han tänker han är normkritisk när han bryter mot majoritetsnormen i Sverige. Normkritisk är för mig något mer än att bara bryta mot majoritetsnormen. Det är att kritiskt granska normer, även de man själv bär på.

Anders Hesselbom sa...

En tuff dag på jobbet: https://twitter.com/BjorklundVictor/status/722688455772389377/photo/1

Göran sa...

Om man lyssnar på vad han säger så är hans val av hälsning gentemot kvinnor inte ett utslag av kvinnoförakt utan att han upplever sexuell spänning. Knäppt kan vi tycka men ska vi acceptera den avvikelsen från normen? Verkar finnas minst två i humanisternas styrelse som inte tycker det. En mycket märklig inställning kan jag tycka.

MM sa...

Jag tycker också att det är ett knäppt agerande av honom, men allvarligt, Patrik:

”Det finns några hundratusen människor med ursprung i muslimska länder i Sverige, varav en del fortfarande är troende […] Men av alla dessa lyckas Miljöpartiet nästan konsekvent attrahera de mest extrema. Har de ingen värderingskompass när det kommer till kvinnors rättigheter?”

Hur ser din egen värderingskompass ut? Har du hört talas om de människor som åkt från Sverige till Syrien för att slåss för IS? Den som kallar att inte vilja ta motsatta könet i hand för det mest extrema gör de mest extrema till en rätt stor grupp – klumpar ihop dem på ett sätt som sannolikt inte gynnar antirasismen. Det är inte direkt öppna armar till en modernare – och jämställdare – kultur du visar genom att uttrycka dig på det där sättet.

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Det var för att undvika den typen av kommentarer jag var extra tydlig med att skriva det här: "Mycket går att säga om att inte ta i hand, men något större problem är det inte. Vill han hälsa så är det upp till honom." Men mot läsovilliga kämpar gudarna förgäves.

Själva problemet med hans agerande är att han påstår sig kämpa mot patriarkatet. Det gör han inte.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Hur ser du på kvinnor som vill bli likabehandlade med män, även vid hälsning? Och även män som är av samma uppfattning. Skall deras uppfattning underordnas Khans?

Sedan har vi kopplingen till identitetsdiskussionen, vad är det som orsakar den sexuella spänningen?
- Personens biologiska kön
- Personens könsuttryck
- Personens könsidentitet
Vad säger Khans tradition om detta?

Det vore uppfriskande för debatten med en homosexuell muslim som väljer att inte ta samkönade i hand, på grund av sexuell spänning.

Jag tycker att man ska få hälsa som man själv önskar (om men inte direkt skadar andra), men om man är politiker i ett feministisk parti måste man för att vara trovärdig kunna vara mer normkritisk mot även de patriarkala strukturer man själv bär på, än Khan visat upp. Hade Khan varit politiker i ett islamistparti hade jag inte haft någon invändning mot hans trovärdighet som politiker.

Göran sa...

Patrik L, jag vet inte om du har varit inne och redigerat i ditt ursprungliga inlägg men rubriken om inte annat avslöjar väl vad du har problem med.

Göran sa...

F ö har Khan dragit tillbaka sin kandidatur. Det är förmodligen det samhälle som ni vill ha.

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
När jag efterhandsredigerar skriver jag ut ett tydligt EDIT. Vad gäller rubriker kan dessa inte vara lika nyanserade som inläggen eftersom de är så korta. Det är därför det följer text efter rubriken. Samma problem gäller tidningar och böcker. Ja, vilken skrift som helst.

Vad gäller Khans avhopp så är det bra. Han får gärna kandidera i ett parti som företräder de värderingar han står för istället.

Patrik N sa...

Då är nu frågan hur MP ska hantera alla andra förtroendevalda muslimer som inte tar kvinnor i hand? Och det gäller ju inte bara MP.

Göran sa...

Patrik L,
visst kan jag ha missat din brasklapp men problemet är att inte bara rubriken i så fall är missvisande utan mycket av innehållet och dessutom i dina svar i tråden påvisar att du är ologisk. Å ena sidan upprepar du om det problematiska i att inte ta i hand när man hälsar och sedan kommer det att det är oproblematiskt.
Ulf,
Som sagt du krånglar till det. Jag vill inte ge mig in i långa teoretiska diskussioner. Ta fram en underbyggd länk med någon feminist som kräver likvärdigt hälsningsförfarande mellan män och kvinnor så tar vi det därifrån.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Jag är feminist och vill likvärdighet till den grad att vi helt slutar behandla andra utifrån kön. Det inkluderar även hur man hälsar.

Ett andra exempel. "Ministern Aida Hadzialic (S) reagerar mycket kraftigt på händelsen.
– Jag är förbannad, det här är helt oacceptabelt. I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika." http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22667239.ab

Att inte vilja (eller kunna) ta en teoretisk diskussion om detta visar att man inte tänkt i genom frågan. När man hälsar är man två som möts. Vill man ha respekt från motparten, måste man visa likvärdig respekt tillbaka. Om ena parten måste underordna sig den andras sedvänja finns ingen ömsesidig respekt.

Lars Torstensson sa...

Kahn stödjer också Erdogan, och han har en tvivelaktig inställning till religionsfrihet. Som jag har visat i en annan bloggpost. Det tyder på att hans vägran att ta kvinnor i hand ingår i ett större mönster av extremism.

https://detgodasamhallet.com/2016/04/10/fragor-till-miljopartisten-yasri-khan

Göran sa...

Ulf,
Göran Persson var också feminist. Aida uppfattar jag som populist. Hon är förbannad. Jaha!??
Men eftersom du är trovärdigare än GP så får jag svara.
Du skriver;
"När man hälsar är man två som möts. Vill man ha respekt från motparten, måste man visa likvärdig respekt tillbaka. Om ena parten måste underordna sig den andras sedvänja finns ingen ömsesidig respekt."
Den respekten gäller väl i så fall åt bägge hållen? Om man i stället lät alla hälsa på det sätt som de kände sig bekväm med så inte är väl det något problem?Jämför kramar och kindpussar. Olika i olika länder. Visst kan det uppstå små pinsamheter i valet men det händer ju redan dagligen.
Dagens och den senaste tidens händelser må vara en seger för ett humanistiskt samhälle men inte för ett humanare samhälle.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

"Den respekten gäller väl i så fall åt bägge hållen?"

Ja

"Om man i stället lät alla hälsa på det sätt som de kände sig bekväm med så inte är väl det något problem?"

Ja, till dess att någon som vill särbehandla kvinnor och män möter någon som inte vill bli särbehandlad som kvinna/man (eller andra liknande situationer). Då måste man börja diskutera frågan och inte utgå från att ena parten ska underordna sig.

Krister V sa...

Hans patriarkala könsåtskillnad försvaras som en "avvikelse från majoritetsnormen", medan den kritiska rapporteringen om valet i Turkiet "hade präglats av kolonialistiska tendenser".
Med såna vänner behöver antirasismen inga fiender.

Berömvärd tolerans Göran, fast gäller den även för dem som vuxit upp med föräldrar som trodde på rasåtskillnad? Bör inte en politiker vara vuxen nog att kunna distansera sig från sin uppfostran?

Patrik N sa...

Göran,

"Om man i stället lät alla hälsa på det sätt som de kände sig bekväm med så inte är väl det något problem?"

Alla får faktiskt hälsa precis som de vill.

Khan fick problem eftersom han inte framstod som trovärdig upprätthållare av MP:s värderingar. Han kunde helt enkelt inte behandla kvinnor och män olika i sitt värv. Men privat får han förstås diskriminera kvinnor bäst han vill och det utgår jag från att han nu kommer att fortsätta med.

Anders Hesselbom sa...

"...trovärdig upprätthållare av MP:s värderingar."

Det finns ett starkt försvar för islamska värderingar i partiet, men de börjar få problem med att de står långt i från samhället i övrigt, där ordet "humanism" tolkas helt annorlunda.

Patrik N sa...

Här är Ebtisam Aldebe, Centerpartiet, (intervjun är gammal och från 2006): https://www.youtube.com/watch?v=mGafY8CScmA

Varför är det här då intressant idag? Jo, Ebtisam är fortfarande politiskt aktiv och ledamot av socialnämnden i Solna och nämndeman: https://www.solna.se/sv/politik-och-beslut/sa-styrs-solna/hitta-politiker/partier/centerpartiet/ebtisam-aldebe/
Hon kandiderade dessutom till Riksdagen så sent som i det senaste valet.

Ebtisam är gift med Mahmoud Aldebe som fick lämna Centerpartiet efter att ha velat införa sharialagar i Sverige:

http://www.expressen.se/debatt/islamister-hor-inte-hemma-i-centern/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Aldebe

Göran sa...

Patrik N,

"Alla får faktiskt hälsa precis som de vill."

Låter ju bra men vid första påseendet men det visar sig vara en sanning med modifikation.

Hälsa som du vill men bara privat och vad än din avsikt är så är det diskriminering.

Patrik N sa...

Göran,

Visst är det diskriminering. Men det får man hålla på med privat. Mp ville dock inte ha någon som gör det i partistyrelsen.

Lennart W sa...

Ulf: "Om ena parten måste underordna sig den andras sedvänja finns ingen ömsesidig respekt."

Alltså kan inte två människor med olika sedvänjor mötas i ömsesidig respekt? Hoppas du har fel.

Patrik N sa...

Herregud, Miljöpartiet. Jag får hjärnblödning.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22670618.ab

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Kan inte se hur det du skriver följer av det jag skrev.

Lennart W sa...

Ulf:
Sedvänja1: Hälsa alltid med handskakning
Sedvänja2: Hälsa aldrig med handskakning
Vv beskriv för mig hur du anser att de kan hälsa på varandra utan att någon av dem underordnar sig den andres sedvänja och att det därmed enl dig inte finns någon ömsesidig respekt.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Båda gör avkall på sin sedvänja, på ett sätt så att ingen upplever sig underordnad.

Patrik Lindenfors sa...

Ulf,
Jag måste hålla med Lennart här. Det är ju någon av de båda personerna som inte får som hen vill.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Båda inkluderar någon, så det stämmer.

Men det jag menar är att ömsesidig respekt först kan uppstå om båda i någon mån gör avkall på sin sedvänja. I Lennarts exempel kanske inte detta är möjligt (på ett enkelt sätt), men det är möjligt i många andra fall.

Göran sa...

Ulf,
"I Lennarts exempel kanske inte detta är möjligt (på ett enkelt sätt), men det är möjligt i många andra fall."
Ditt teoretiserande tål inte verklighetens ljus. Det är ju Lennarts exempel som blir aktuellt i första hand.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Om det är sant som du säger, så kan du säkert lägga fram argument för åsikten också. Tills dess är jag skeptisk till den.

Patrik N sa...

På tal om allas lika värde, inklusion och en feministisk politik. När Miljöpartiet nu, genom Gustav Fridolin i SVT i morse, till slut konstaterat att man inte kan sitta i partiets styrelse om man inte behandlar män och kvinnor på samma sätt så vill jag bara framföra en from förhoppning om att partiet nu som nästa steg tar tag i Åsa Romsons manssyn så som den uttrycktes i det famösa Almedalstalet 2014.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ru6MZr7SEY8

Text: http://www.mp.se/just-nu/asa-romsons-almedalstal-2014

Göran sa...

Den senaste tidens mediahysteri når idag sin bottennivå när Expressen i en ledare uppmanar till att ett islamistiskt parti bildas i Sverige.

Ulf, Lennart har förklarat detta klart och tydligt.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Nej, det gjorde han inte. Och jag besvarade efteråt hans bristfälliga invändning.

Michael Kallman sa...

MP har uppenbart ingen hållning. Företrädare som hävdar religiösa dogmer får "förståelse" snarare än att man aktivt ger stöd åt varje modig sekulär muslim. Hade dessa fått allt det mediautrymme som alla "företrädare" för diverse otydligt definerade muslimska föreningar (finns tydligen en ny för varje dag) så hade vi stimulerat de positiva krafterna istället för tvärtom.

Hade såväl MP som samhället i övrigt gjort det, istället för att hållnings- och aningslöst varit mer angelägna om sin självbild som "fina" och "omfamnande", så hade SD fortfarande varit utanför Riksdagen. Jag är tacksam för att ha växt upp i en sekulär omgivning. Moral och respekt nog för att inte såra andra behöver man inte religion för att utveckla men ett ok av social kontroll som manifestas i hur man uppfyller föreskrifter och dogmer från amsagor eller inte är förfärande. Oavsett om konsekvenserna för att bryta dem är död eller ångest att framträda som avfällning av sin omgivning.

Med nuvarande styrelse och hållning i dessa frågor, och det senaste dygnets framträdanden har INTE gjort saken bättre, har jag noll förtroende för det partiet. Ett parti som borde lagt sin grund stadigt i en vetenskaplig världsbild och vågat hävdat och försvarat den.

Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ulf Gustafsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ulf Gustafsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ulf Gustafsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ulf Gustafsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se