17 maj 2016

Ett budskap från Hizb-ut-tahrir i Sverige: Islam i maktens korridorerNu försöker islamister slå mynt av de senaste skandalerna kring att två miljöpartistiska muslimer blivit avsatta då det visat sig att de inte fullt ut verkar dela partiets värdegrund, alternativt visat dåligt omdöme. Filmen här ovanför är från Hizb-ut-tahrir i Sverige, en (global) organisation som stolt skyltar med jihadismens svarta flagga.

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Mycket det som sägs i filmen är helt vedervärdigt. Samtidigt måste man komma ihåg att detta handlar om en extremisttolkning. Det finns många muslimer i svensk politik som arbetar inom det demokratiska systemet helt utan problem. Att två muslimska politiker blivit avsatta är ingen trend överhuvudtaget - hur många etniskt svenska politiker har inte blivit avsatta då de visat sig vara lite skakiga gällande värdegrunden?

Det Hizb-ut-tahrir försöker göra är att få det att framstå som om troende muslimer inte kan verka inom svensk politik. Så är det inte. Däremot verkar det som om ett feministiskt parti inte vill ha en icke-feminist som företrädare, och att samröre med icke-demokrater inte ses så positivt av demokrater. Inget märkligt med det.

Den tolkning av islam som Hizb-ut-tahrir företräder verkar dock väldigt svår att förena med ett demokratiskt synsätt. Det är bra att det görs klart.

Hizb-ut-tahrir är inte islams företrädare i Sverige. De är extremister. Kom ihåg det.

10 kommentarer:

Patrik N sa...

Hizb-ut-tahrir är riktiga extremister men de verkar helt öppet i Sverige och det sedan rätt länge. När Humanisterna är klara med uppgörelsen med katolicismen, elallergikerna och alternativmedicinarna ser jag gärna att ni går i rejäl klinch med Hizb-ut-tahrir. Här finns mycket att göra men hittills är det i princip endast Gudmundsson som så gott som ensam engagerat sig.

Patrik N sa...

...du har förresten fel i att de inte är Islams företrädare i Sverige. Det är de. Inte hela Islams företrädare (det är ingen som är det) men en del av Islam i Sverige företräder de. Kom ihåg det.

Ostronmannen sa...

Vilken uppgift och vilket läge för Humanisterna.
Inte trodde ni att ni kan bli detta århundradets Hedenius.

Vem vågar ta över hans stafettpinne, som legat i träda, och göra en insats?

Vem?

Eller är det lite läskigt att våga vara den som sticker ut huvudet?

Nu är tiden mogen att gå ut ur garderoben och göra en insats.
Släpp för en stund skolavslutningarna&riksdagsoppningar.
Ja, släpp nu för sjutton sargen och glid ut på banan och spela!

Humanisterna har länge nog diskuterat från åskådarplats färgen, isen och domaren.
Ni måste våga.

Krister V sa...

Jo, det vore verkligen uppfriskande att se kritik mot islam utan ursäktanden, brasklappar, begränsningar, osv. osv.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"Kritik mot islam utan ursäktanden" kan kristna ägna sig åt. Vem var Jesus o.s.v.?

När jag kritiserar religion i Hedenius fortspår finns det ingen anledning att kategoriskt skilja kristendom och islam åt. Kritiken drabbar de trosföreställningar som saknar förnuftiga skäl att anse vara sanna.

Hizb-ut-tahrir ska kritiseras för detta, men mera kraftfull kritik ska riktas mot dem för att de propagerar för våld och mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Patrik N sa...

"Hizb-ut-tahrir ska kritiseras för detta, men mera kraftfull kritik ska riktas mot dem för att de propagerar för våld och mot demokrati och mänskliga rättigheter."

Det är bara att släppa loss.

Göran sa...

Många "glada" tillrop från .. läktaren. Eller ska vi säga sargkanten.

Krister V sa...

Ulf,
Vad det gäller "förnuftighet" så finns det väl ingen större skillnad mellan religionerna, men kritiken skiljer sig ju faktiskt kategoriskt åt.
Kan lätt tolkas som islamofobofobi (irrationell rädsla att framstå som islamofob).

Göran,
Kom med i matchen!

Lars Torstensson sa...

Humanisternas islamismkritik

Humanisterna har en tämligen hög profil när det handlar om kritik av extrem islam. Det verkar somliga här vara okunniga om. Det sekulärhumanistiska förlaget Fri Tanke har publicerat islamismkritiska verk av både Irshad Manji och Hanna Gadban, bägge ledande liberala muslimer. Kritik av islamism, och även av islam, har också ofta framförts i humanistpressen. Både artiklar, utdrag ur artiklar och nyhetsnotiser. Sådan kritik har inte heller saknats i den här bloggen, eller i andra humanistiska fora på nätet.

Lars Torstensson sa...


Även fascismen är mångkulturell

På bloggen Det goda samhället skriver Mohamed Omar:

När fascismen kommer i ”mångkulturell dräkt” kan den vara svår att känna igen. Men i det mångkulturella samhället får vi räkna med även en mångfald fascismer. Vi har turkisk fascism, som den där som skrek om ”Död åt de armeniska hundarna!” på Sergels torg för inte så länge sedan. Vi har också islamisk fascism i form av Muslimska brödraskapet, olika salafistiska grupper och kalifatpartiet Hizb ut-Tahrir ...

I en källare i ett studentområde i Uppsala hade en grupp salafister skaffat en lokal. På dörren stod det ”Mångkulturföreningen”. Det är typiskt. Salafisterna, och även andra islamister, använder ”fina ord” som de själva inte tror på. På Twitter debatterade jag med en muslim som påstod sig tycka om mångkultur och avsky islamofobi, men när jag ställde frågan om denne även ville ha mångkultur i Saudiarabien blev det tyst. Vore det inte trevligt om hinduerna kunde få ha ett tempel helgat åt Ganesha eller Shiva i Riyadh? Uppenbarligen inte. Mångkultur är bra i väst, men inte i muslimska länder ...

Progressiva i Sverige har sakta börjat få upp ögonen för denna verklighet: att i det mångkulturella samhället är även fascismen mångkulturell. Men fortfarande finns det progressiva och antirasister som är naiva, som alltså inte ser saker för vad de är på grund av den mångkulturella dräkten.

https://detgodasamhallet.com/2016/05/25/aven-fascismen-ar-mangkulturell/#more-4359

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se