27 maj 2016

Öppet brev till Antje Jackelén om Riksmötets öppnande i september

Konstakademin
Efter beslut av riksdagens talman jämställs från och med i år Svenska kyrkans gudstjänst i Storkyrkan och den sekulära högtidsstund på Konstakademin som arrangeras av förbundet Humanisterna i samband med riksmötets öppnande.

Svenska kyrkan har tyvärr reagerat på denna moderna förändring i pluralistisk anda med fördomar och arrogans.

Kyrkans kommunikationschef skriver i ett uttalande att våra ”sekulära övningar” är ”destruktiva”, ”tråkiga” och 
andefattiga”. Det är häpnadsväckande. Om han hade uttalat sig på liknande sätt om någon annan livsåskådning, till exempel den muslimska, hade det med rätta uppfattats som mycket problematiskt.

Antje Jackelén, varför vill inte den kyrka du leder bejaka en mångfald av livsåskådningar i vårt land, varför vill ni inte bejaka att den sekulärhumanistiska livsåskådningen har många värderingar gemensamma med Svenska kyrkan och istället samverka med oss i de sakfrågor där vi står enade?


I år kommer gästerna vid riksdagens officiella öppnande den 13 september – riksdagsledamöter, statsråd, ambassadörer, generaldirektörer, näringslivs- och kulturprofiler, kungafamiljen med flera – att få två inbjudningar i sitt inbjudningskuvert: Ett till Storkyrkans gudstjänst och ett till en sekulär högtidsstund på Konstakademin. Båda samlingarna börjar klockan 12.30 och de inbjudna kan fritt välja mellan dem (eller välja bort båda). För första gången kommer den sekulära högtidsstund som arrangeras av förbundet Humanisterna att i alla avseenden behandlas likvärdigt med kyrkans samling i Storkyrkan.

Den sekulära högtidsstunden kommer att inledas med ett välkomsttal, följt av ett anförande om mänskliga rättigheter av Amnestys generalsekreterare. Därefter kommer en muslimsk flykting från Bangladesh att berätta om hur det är att växa upp i ett land utan verklig religionsfrihet. Den hela kommer att ramas in av musik av The Real Group. (Tidigare år har den sekulära högtidsstunden hållits på Den Gyldene Freden, där bland andra statsråden Morgan Johansson och Anders Ygeman samt ett antal riksdagsledamöter deltagit).

Likabehandlingen av de två arrangemangen är en mycket välkommen förändring som visar att riksdagen tar på allvar idén om pluralism och mångfald. Sverige är ett relativt sekulärt land, där en majoritet av medborgarna inte tror på någon gud, så det sekulärhumanistiska perspektivet är i detta sammanhang ett naturligt förhållningssätt för många.

Med anledning av denna nya ordning har Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg uttalat sig om arrangemanget i en bloggtext med titeln ”Ett sekulärt självbedrägeri” på Svenska kyrkans hemsida. Tonen är raljant, fördomsfull och nedlåtande på ett sätt som onekligen är oväntat från en kommunikationschef för en stor organisation som Svenska kyrkan. Han skriver:
”Jag vaknar ur en sorglig dröm där Christer Sturmark och Morgan Johansson sitter ensamma på Gyldene Freden och har en sekulär samling efter den sekulära invigningen av den sekulära riksdagen och skålar i Asti Martini medan alla andra är i Storkyrkan och hämtar kraft ur stillheten, mod ur berättelserna och lugn ur bönen till den Onåbare att ett år till förbarma sig över alla misstag och tafatta försök och välsigna årets gröda. Men det var bara en dröm. Tror jag. Att måla in Gud i ett hörn är ett sorgligt försök att förstora sig själv. Ungefär som när humanisterna leker härmaleken med hela kristenheten. Andliga övningar hjälper oss att komma närmare Gud. Musik, konst, meditation, gudstjänst….öppningarna till Gud är så många. Sekulära övningar hjälper oss rimligen att komma bort från Gud. Helt ok, det låter bara så oändligt tråkigt och destruktivt. Andefattigt.”
Att en sådan arrogans och nedlåtande hållning mot en annan livsåskådning formuleras av Svenska kyrkans kommunikationschef är ägnat att förvåna. Hur kan en sekulär ceremoni med tal om mänskliga rättigheter och musik av The Real Group vara något destruktivt? Och framförallt, hur kan kommunikationschefen veta det innan dagen för riksdagens öppnande har inträffat?

Att Svenska kyrkan – Sveriges största livsåskådningsorganisation – tar så starkt avstånd från sekulär humanism, bara för att riksdagen nu likabehandlar den sekulära öppningsceremonin med gudstjänsten, tyder på en oresonlig hållning mot dem som väljer att stå utanför den kristna tron.

Antje Jackelén, jag hoppas att den kyrka du leder backar från detta uttalande, ber om ursäkt och ändrar attityd framdeles. Jag tror på livsåskådningsdialog, inte konflikt. Jag hoppas du vill bidra till det.

Christer Sturmark
Ordförande Humanisterna

8 kommentarer:

Unknown sa...

Är verkligen splittring, d v s skilda ceremonier, det bästa sättet att få till en dialog?
Förstår inte varför man inte kan ordna en ceremoni på en annan tid då alla kan närvara.

Anders Hesselbom sa...

Krister, mångfald kan även ha positiva sidor. Och självklart är alla välkomna!

Ulf Gustafsson sa...

Gunnar Sjöberg kommer med några förtydliganden i kommentarerna till sitt inlägg:
"Hej Karin, tack för din kommentar. Min avsikt var inte att uttrycka intolerans och min text syftar inte på andra religioner utan på humanisterna. De flesta religioner förenas ju av min grundtanke: att Gud är större än våra definitioner av Gud. Explicit för kristendomen är att vi bekänner Jesus som Guds son, men det innebär inte ett förnekande av rätten till andra tolkningar. Inte heller humanisternas.

Jag inser att min blogg kan uppfattas raljerande och att det kan skymma sikten för min poäng. Jag beklagar det. Samtidigt kan jag ärligt tycka att humanisterna ställer sig utanför en dimension i livet som för mig och många är så viktig. Nämligen att Gud fyller hela universum alldeles oavsett våra positioneringar, definitioner eller gränsdragningar. Det var det som var poängen med min blogg. Allt gott/ Gunnar

Hej Daniel, tack för din kommentar. Jag menar inte att humanisterna är andefattiga, jag gör en ordlek av det kända begreppet andliga övningar som finns alla religioner och det okända begreppet sekulära övningar. Sekulära övningar låter andefattigt. Ingen människa är andefattig, Gud har gett oss sin ande oavsett religion eller livsåskådning. Gud fyller universum oavsett om vi bejakar det eller inte. Och min tro är att Gud är större än alla definitioner. Se mitt svar till Karin också.Allt gott/ Gunnar"

http://blogg.svenskakyrkan.se/minsynpasaken/2016/05/23/ett-sekulart-sjalvbedrageri/#comments

Sedan skriver Hans Ulfvebrand ‏@ulfvebrand:
"Sthlms domkyrkoförsamling tar avstånd från Sjöbergs negativa uttalande om Humanisterna ."
https://twitter.com/ulfvebrand/status/735046932083662848

Anders Hesselbom sa...

Man ska givetvis vara försiktig när man hackar på Gunnar Sjöberg, för hans svar cementerar det som bloggposten antyder, nämligen föreställningen att monoteismen mentala boja skulle vara oersättlig, eller ens önskvärd att ersätta. Dessutom är "förnekande av rätten" en halmgubbe. Låt säga att invändningar mot kritiken "muslimer är tråkiga och andefattiga" bemöts med "jag förnekar ingen rätten att vara muslim", då har man ju visat att man inte förstår enkla resonemang. Hans Ulfvebrand var duktigare än Sjöberg på att svara.

Lennart W sa...

Ursäkta om jag är något OT.

Konstakademin har jag aldrig varit till och det är nog faktiskt synd och skam. Verkar ha fina konstskatter och inträdet är gratis. Dock stänger de snart för sommaren?! Hade ju annars ha kunnat vara något även för sommarturister, inte minst för svenskar som säkert är med på ett hörn och skattefinansierar det. Storkyrkan har iaf öppet.

Men tack för tipset, även om det inte var menat som det.

Unknown sa...

"Sekulärt självbedrägeri" är inte Sjöbergs påhitt, utan uttrycket kommer från en DN-artikel han refererar till.
http://www.dn.se/kultur-noje/kyrkan-ar-fortfarande-vart-storsta-kulturhus/

Smaken är tydligen olika. Själv tyckte jag att Ulfvebrands svar var tråkigt och andefattigt...

Anonym sa...

Svenska Kyrkans attityd är knappast förvånande. Sådär har de alltid hållit på, århundrade efter århundrade igenom. Förutom det är det ju en tydlig markering att Humanisterna väljer Konstakademin, fylld till bredden med Hedniska Gudar och antika statyer som samlingsplats... Hedendomen segrar återigen !

Anonym sa...

Det finns mycket att säga om hon Antje... och vad hon ägnar sig åt, ibland på bästa sändningstid. Kära med-humanister, nu vill jag också få säga mitt

http://hedniskatankar.wordpress.com/2016/05/27/tragisk-handelse-i-storkyrkan-gammal-kvinna-valdforde-sig-pa-spadbarn/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se