10 maj 2016

Yasri Khan bekänner färg


Han antyder alltså att svenska politiker med kurdisk bakgrund hatar muslimer för de kritiserat islamism? Smakfullt, Yasri, smakfullt. Han behöver verkligen lära sig skillnaden mellan islam och islamism.

30 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Vem betalar generalsekreterare Khans lön?

Lennart W sa...

Har inget intresse alls av att försvara Khan, Kaplan, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, eller Miljöpartiet. Anders fråga fick mig dock att försöka läsa på lite. Och det som nog ändå slår mig lite då är att det här på det hela taget handlar om mycket som Humanisterna normalt nog skulle se med ett visst gillande. Men nu handlar det alltså ändå bara om att få fram så mycket negativt som möjligt och blåsa upp det. Är väl sånt som kallas för drev.

Nu borde jag väl ge lite mer detaljer och länkar och så. Eller kanske inte. Kolla efter själva vet jag. Hur kommer det sig egentligen att Khan och Kaplan öht har varit aktuella för höga poster i MP? Är de verkligen typ värsta IS/Daesh som det ju ändå framstår lite som nu? Eller är de kanske något annat?

Detta är bara frågor. Inte retoriska. För min egen del skiter jag nog faktiskt i både MP och SMFR. Eller ok då, blir nog faktiskt lite störd av den totala ensidigheten i ALL rapportering. Jävla PK-media?

Göran sa...

Så nazipropagandan blev relevant kritik helt plötsligt? Här går det undan.

http://expo.se/2016/befogad-kritik-mot-kakabaveh_7082.html

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag har läst på och det är inte mycket av det jag hittar som jag helhjärtat gillar med SMFR. Hela projektet går ut på att skapa en starkare muslimsk identitet, men vilka räknas in i den. Shiamuslimer? Sekulära muslimer? Ahmadiyyamuslimer? Vad blev din slutsats? Har du läst SMFRs dokument om demokrati?

Detta är bara frågor. Inte retoriska.

Göran,

Hur blev nazismen relevant? PKK och Peshmerga är väl mer kommunister.

Göran sa...

Ulf, som framgår av länken så först ljög AK om att hon skickat ut den påhittade rasistiska och antimuslimska videon som inte ens nazisterna tyckte var trovärdig. Sedan när hon ställdes inför fakta att det fanns skärmdumpar så kunde hon först inte ta avstånd från dem utan beskyllde andra för att motarbeta henne.

Det är väl snarare ni som bekänner färg genom att svartmåla Khan och muslimer så mycket ni bara kan. Drev nämns ovan.
Därför blir styrelsen skrivelse om avståndstagande mot rasism mindre trovärdig.

Unknown sa...


Den utpekade Nalin Pekgul har åtminstone inga som helst svårigheter att skilja på islam och islamism:
http://www.fokus.se/2016/05/skakigt-hanterat-lofven/

Hon undrar bl a hur Fridolin, som t o m har en fil. kand. i Mellanösternkunskap, kan vara så fullständigt ovetande om islamisternas åsikter...

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Förstår inte varför du genraliserar från Khan till muslimer. Anser du kritik av dig också är svartmålning av kristna? Jag har väldigt svårt för alla som gör generaliseringar på det sätt du gör.

Angående "ljög" så är jag försiktig med att anklaga andra för detta. Speciellt när det t.ex. kan förklaras bero på språkliga missuppfatnnjingar. Men du kansek har avgörande belägg för din dom?

Patrik N sa...

Jag har i princip inget emot ett fortsatt drev mot Khan (drevet är motiverat) men frågan är hur detta nya inlägg om Khan går ihop med det inlägg ni gjorde för några dagar sedan när ni ville stävja drevet mot Kakabaveh? Slutsatsen att ni är för drev som riktar sig mot era motståndare men emot drev som går emot er själva är inte så långt borts.

"Vi har ett debattklimat där det snabba och högljudda debattläget gör att personer tar avstånd från varandra med förenklad retorik, istället för att samverka mot de problem de gemensamt ser i samhället. Om vi ska kunna arbeta för att motverka rasism och andra oacceptabla uttryck behöver vi kunna prata med varandra. Om vi inte gör det lär vi oss ingenting. Samtal blir omöjligt om vi ökar motsättningar och polarisering.

Humanisterna tar starkt avstånd från rasism, inklusive den film som Amineh delade och hennes uttalande som kom direkt därefter.

Nu behöver alla som i grund och botten kämpar för samma sak - alla människors lika värde - samlas och föra en konstruktiv dialog om öppenhet, frihet och antirasism."

Ulf Gustafsson sa...

Patrik N,

Jag har förståelse för den frågan.

Vad jag kan se har Khan tagit bort den kommentar som resulterade i detta inlägg, men han har inte bett om ursäkt eller på annat sätt kommenterat den direkt (vad jag har sett).

Han har gjort en ny kommentar med länkar som styrker att de fyra personerna haft före detta relation till PKK eller att de föreslagit att EU:S terrorstämpel av PKK ska tas bort. Om detta är tillräckligt för att räknas som koppling, så har hela Vänsterpartiet koppling till PKK, eftersom på kongressen tog beslut om att verka för att terrorstämpeln tas bort.

Om bara Khan kan be om ursäkt och bjuda in kurder till ett samtal, så tycker jag han skött det snyggt.

Göran sa...

Ulf,
ok vi kan väl hålla oss till att ni svartmålar Khan för närvarande.

Ser inga tecken på att AK inte förstår svenska. Hon har dock suttit i riksdagen sedan 2008. Det framgår med all önskvärd tydlighet att hon försökte ljuga innan hon ställs inför faktum.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Att du svartmålar Kakabaveh framgår med all önskvärd tydlighet.

Lennart W sa...

Orka tjafsa. Allt jag säger är att nyhetsrapporteringen inte ger någon någon som helst förståelse för varför Kaplan och sen Khan öht var aktuella till ledande platser i MP. Finns det ingen annan förklaring än att MP är mer eller mindre korkade? Eller är det möjligen så att de och SMFR ändå har något som också talar för dem? Balansen kan ju ändå vara negativ. Och att förstå på något sätt iaf är ju inte samma sak som att hålla med. Men som det läggs fram just nu är det ju bara obegripligt. Det tycker inte jag är bra, och det antyder ju iaf att alla just nu bara rusar åt samma håll.

Please fill in the blank. En trolig förklaring:

MP var intresserad av Yasri Khan i sin styrelse därför att _______________.

Kanske iaf en antydan fås av det här?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Yasri_Khan

Verkar iaf vara driftig som få, och engagemanget från denne "islamist" mot antisemitism är ju iaf ett plus i kanten. Kanske ändå hade kunnat bidra till något positivt? Men kanske inte tillräckligt för att väga upp för nackdelarna, dit iaf jag måste räkna hans (och Kaplans) synbara lojalitet till Turkiets allt mer despotiska ledning.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag har hoppats att alla kandidater, inklusive Khan, var aktuella till förbundsstyrelsen för att de var goda miljöpartister (i meningen att de representerade partiets värderingar) och visade framfötterna genom arbetat med partiets kärnfrågor under en längre tid.

Numera är jag tveksam till om detta är fallet för alla kandidater. Khan verkar mer ha kvalificerat sig genom engagemang i det "muslimska civilsamhället". Jag hittar inga nyheter om honom och MP innan valet 2014. Undrar hur aktiv han var i partiet innan valet.

Patrik N sa...

"MP var intresserad av Yasri Khan i sin styrelse därför att _______________."

...därför att Khan är intresserad av och driver miljöfrågor? Nej, det ser inte så ut i hans biografi.

Det måste vara något annat. Jag går bet.

Göran sa...

Ulf,
då menar du att Expo svartmålar henne också i så fall. Och hur är det med dig som påstår att hon inte förstår svenska efter alla år i Sverige.

I övrigt angående Khan så verkar han vara mycket aktiv i diverse frågor till skillnad från många andra politiker.

Vad var det Jimmies svärmor sa, riksdagsman som aldrig är i riksdagen och lyfter en månadslön på 62000; Jag gör det för jag kan.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Expo skrev inte att Kakabaveh ljög och jag inte att hon inte förstår svenska. Förmodar att din kommentar inte beror på att du ljuger om vad vi skrivit, utan p.g.a du misstagit dig i hastigheten.

Göran sa...

Inte så roligt att behöva överbevisa dig om något som knappast går att missförstå. Så här skrev Expo 26/4-16,
"Till Expo säger Amineh Kakabaveh först att hon inte lagt upp filmen själv utan att någon annan har gjort det. Men Expo har tillgång till det originalinlägg som hon nu tagit bort. När hon konfronteras med detta så medger hon att hon delat filmen."

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Ja, "lögn" är din tolkning. Skyll den inte på EXPO.

Göran sa...

Ulf,
vad kan det finnas för andra tolkningar?

Lars Torstensson sa...

Kulturrelativism och identitetspolitik

är, vill jag påstå, viktiga förklaringar till att MP har släppt fram muslimer med extrema kopplingar till ledande positioner. Identitetspolitiken har gjort att man har tenderat att se varje muslim som representant för hela den muslimska gruppen, oavsett vilka åsikter hen har haft. Jag tror att rätt många har resonerat ungefär så här: Med en muslim i ledande position ökar vi vår mångfald, och det är viktigare än att hen kan ha vissa mindre rumsrena uppfattningar. Man får ta det onda med det goda.

Kulturrelativismen har vidare alstrat en benägenhet att anse det islamofobiskt och/eller rasistiskt att kritisera en "främmande" religion som islam, oavsett om kritiken varit befogad eller obefogad. Därför har muslimer kommit undan med saker som icke-muslimer aldrig hade kommit undan med.

Sedan kan muslimerna i fråga givetvis ha gjort bra saker också, och/eller uppvisat goda egenskaper. När jag för 10 år sedan kritiserade Mehmet Kaplan i nätverket Gaygröna, för att han företrädde det homofobiska Sveriges Muslimska Råd, förutom Miljöpartiet, fick jag höra att Kaplan var "underbar". Och eftersom han var så "underbar" ansågs det oförsynt att kritisera hans betänkliga SMR-uppdrag.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Du argumenterar utifrån din egen okunnighet. Är det klokt?

En möjlig tolkning är den bokstavliga. Först lade Kakabaveh inte upp filmen själv, utan någon annan la upp den på hennes sida (i en kommentar), sedan delade hon filmen på sin sida i ett nytt inlägg. (Det är så jag förstått det gick till, utifrån att ha följt diskussionen på hennes FB-sida.)

Ostronmannen sa...

Jag tycker inte om vänster och deras politiker alls.
I fallet Kakabaveh så känns det oerhört fjantig. Varför jaga henne för att hon delade ett inlägg.l?
Hon har varken skrivit det eller utryckt dessa åsikter, så vitt jag vet. Hon delade en fil.

Jag läste en gång proletären och gav den sen till min bror för att han skulle läsa den.
Jag har tom läst artiklar på expo och avpixlat.

Löjligt är detta. Vänstern jagar vänster för att de delar ett inlägg.
Det är inte långt till stora mustascher inom det partiet. Kulturen och bilden sitter i väggarna.

Jaja. Jag försvarar en vänsterpartist mot vänsterpartister. Var är världen på väg?

Göran sa...

Ulf,
det är ju det vanliga förfarandet på FB. Andra delar filmer. Sedan valde Kakabaveh att själv dela filmen med gillande kommentar.
Något som också Expo hade en skärmdump på och då medger hon att hon delat filmen.

Så här skriver Daniel Pohl på Expo;
"Men från Amineh Kakabavehs facebook-konto spreds filmen först som om den sa sanningen.

I efterspelet till vår artikel har förvirringen varit stor kring vad som egentligen har hänt. Vi vet att hon delat artikeln och skrivit en kommentar med hänvisning till det grovt rasistiska innehållet. Det finns en skärmdump som gör att det inte borde vara någon diskussion. Ändå slingrar sig Kakabaveh. På sin Facebook, via föreningen Varken hora eller kuvad, där hon är ordförande, och via Vänsterpartiet centralt har olika versioner gått ut.

Det har gått så långt att Kakabaveh säger till sina följare på Facebook att de inte ska tro på vad Expo skriver. Det är ett effektivt sätt att flytta fokus från kärnan i den här historien."

Det är inte bara Kakabaveh som försöker slingra sig Ulf. Kalla mig gärna okunnig i ett försök att ytterligare blanda bort korten men det är inte speciellt förtroendeingivande för skrivelser om avståndstagande mot rasism.

Anders Hesselbom sa...

På ytterkanten är man onekligen lite mer entusiastisk när det kommer till tankebrott, och har lättare att ta till personliga påhopp för att stigmatisera sina motståndare. Ett argument kan gärna angripas genom att man presenterar sitt omdöme om meningsmotståndaren. Men detta gäller inte bara vänsterkanten, det gäller även högerkanten.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Bra att du ändrar "lögn" till "slingrat sig", men även det är ett uttalande du saknar underlag för. Expo erkänner (vilket du själv citerat) att de inte vet riktig hur det gick till. Eftersom du med flera drog slutsatsen från deras redogörelse att Kakabaveh "ljög", så förstår jag hennes reaktion "tro inte vad Expo skriver".

Göran sa...

Ulf, dina svar blir bara märkligare och märkligare.
Att slingra sig utesluter inte att man ljuger och Expo erkänner inte alls att de inte vet riktigt hur det gick till.
"Vi vet att hon delat artikeln och skrivit en kommentar med hänvisning till det grovt rasistiska innehållet. Det finns en skärmdump som gör att det inte borde vara någon diskussion. "
Tycker du det verkar oklart??
Som jag tidigare har sagt så gör du det bra när du har något vettigt att försvara. Men när du inte har det då sjunker du verkligen igenom golvet när det gäller logik. Tråkigt och pinsamt för de som säger sig vilja vara för rationellt tänkande.

När ovanstående fråga är avklarad så kommer jag möjligen tillbaka med några förmildrande meningar om AK också.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Dina kommentarer blir bara märkligare och märkligare.

Det finns ingen oklarhet om det du senast citerar från Expo, men det är inget belägg för någon lögn. Ingen av det du skriver belägger ditt ogrundade påstående ("hon ljuger"). Acceptera att du dragit för långtgående slutsatser.

Göran sa...

Jag lämnar detta ämne. Inga problem, folk är ju trots allt läskunniga.

Lars Torstensson sa...

Khan stödjer terrorism i Thailand?

På bloggen Det goda samhället skriver Mohamed Omar om Yasri Khan, som var på väga att inväljas i Miljöpartiets styrelse, men portades p g a sympatier för Turkiets ledare Erdogan, och ovilja att skaka hand med kvinnor:

Det har nu visat sig att hans far tillhör ledarskiktet inom Patani United Liberation Organisation (PULO), en islamistisk terrorgrupp i södra Thailand. PULO vill upprätta en islamisk stat i Patani-regionen. Gruppen har goda relationer med de turkiska islamisterna. På PULO:s hemsida finns både information om terrorattacker som man stolt tagit på sig och minst en hyllning till Erdogan. Det kastar nytt ljus över Khans Erdogan-vurm.

Men Khan är väl inte ansvarig för sin fars handlingar? Nej, det skulle han inte vara om han hade tagit avstånd från PULO. Det har han inte. Av thailändsk media uppfattas han till och med som en företrädare för gruppen. I en artikel i tidningen Bangkok Post den 3 mars 2013, ”Peace talks fail to halt bomb attacks”, blir Khan intervjuad i egenskap av just företrädare för PULO.

Khan, som också är generalsekreterare i organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR), säger där att den väpnade kampen, det vill säga terrorattackerna, ska fortsätta. Han vill inte ha något eldupphör ...

... terrorgruppen har sitt högkvarter i Sverige, ”troligen i Skåne, där organisationen leds av thailändare i exil”.

Den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR) grundades av bostadsminister Mehmet Kaplan, även han miljöpartist och en vän till den nuvarande generalsekreteraren. Tittar man på PULO:s hemsida hittar man samma språk som hos SMFR. Orden ”fred” och ”rättvisa” nämns ofta samtidigt som man stolt tar på sig raketattacker. De verkar inte se någon motsättning i detta.

https://detgodasamhallet.com/2016/05/17/yasri-khan-och-det-islamistiska-upproret-i-thailand

John P sa...

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/muslimska-elever-maste-ta-kvinnlig-larare-i-hand

"En domstol i Schweiz slår nu fast att muslimska elever inte kan hänvisa till sin religion för att vägra att ta en kvinnlig lärare i hand. Böter hotar föräldrarna om två tonåriga pojkar fortsätter att vägra hälsa sin lärarinna med handslag.
./.
Enligt domstolen är inställningen att män inte kan ta kvinnor i hand inte något ”som berör den muslimska trosuppfattningens centrala delar”. Därför är det förenligt med schweizisk lag att kräva att elever hälsar sina lärare med handslag.
./.
– Att ge efter för dessa krav vore att öppna dörren för en extrem politisk tolkning av islam. Schweiz får inte bli Saudiarabien, sa Saida Keller-Messahl från Föreningen för progressiv islam.
./.
Om pojkarna efter domslutet fortsätter att vägra ta kvinnliga lärare i hand så hotas föräldrarna av böter på upp till 5000 schweizer francs, det motsvarar drygt 40.000 kronor."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se