”Islamofobi är ett av Sveriges största problem just nu”, skriver SFM i sin godkända ansökan och vill använda pengarna för att bilda studiegrupper för unga mellan 13 och 25 år runt om i landet.
Med tanke på vad organisationen tidigare gjort sig skyldig till låter det här helt livsfarligt. Sveriges förenade muslimer är inte direkt en känd som en välvillig människorättsorganisation. Så här skriver Dagens nyheter i en kommentar.
SFM och dess företrädare har upprepade gånger knutits till uppgifter om extremism och radikal islamism. Senast skedde detta inför att föreningen i mars i år planerade att hålla sin årliga konferens ”Jag är muslim” i en kommunal idrottshall i Göteborg.Hur i hela friden har det här då gått till, att en sådan extrem organisation tilldelas statliga pengar när de av goda skäl kan förväntas göra motsatsen mot det pengarna var avsedda för? Per Gudmundson, som gjort det till sin livsgärning att kartlägga svenska jihadister, skriver så här på FB:
Säpo hade inlett förundersökning om brott med koppling till vad som påstods vara våldsbejakande extremism. När informationen nådde Göteborgs stad beslutade kommunen att bryta avtalet.
[...]
2015 stod föreningen i fokus för SVT:s ”Uppdrag granskning”. I programmet beskrevs hur predikanter och föreläsare som anlitats av SMF hade uttryckt stöd åt terrorgrupperna IS och al-Qaida. En av dessa var den omskrivne extremisten Michael Skråmo, som uppmanat till terrordåd i Sverige.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp är överraskad över att SMF återigen godkänts som bidragsmottagare.
– Jag ser massvis med frågetecken. Vi pratar om en grupp som bjudit in hatpredikanter och vars salafistiska inriktning på många sätt är själva motsatsen till tolerans.
Zan Jankovski, som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg, är mer avvaktande.
– Jag är för dålig insatt i det enskilda fallet. Men rent generellt är det viktigt att vi säkerställer att bidrag från kommuner och stat verkligen går till föreningar jobbar för en demokratisk värdegrund, säger han.
Jag tvivlar på att det är den enskilde handläggarens fel att samma extremistmiljöer får hundratusentals kronor år efter år - även om samma handläggare (f ö själv insyltad i det så kallade "muslimska civilsamhället") har legat bakom snudd på alla tvivelaktiga beslut om bidrag till islamister genom åren - utan drar snarare slutsatsen att det föreligger ett systemfel.Systemfel är väl att sammanfatta det milt, om en och samma handläggare tillåts dela ut pengar till sina extremistkompisar år efter år. Nu kan jag inte kontrollera sanningshalten i Gudmundsons uttalande (någon som kan?) men om det stämmer bör förstås utbetalningen stoppas och handläggaren omplaceras på grund av jäv till en plats där hen inte ansvarar över bidragsbeslut.
_______________________________________
I en inte helt orelaterad nyhet kan man läsa detta i dagens Sydsvenskan:
En 46-årig bosnisk IS-jihadist som anses mycket farlig togs i måndags i förvar av polisen i Malmö. När mannen sökte asyl tog Migrationsverket över ärendet – och stoppade utvisningen.Nu är den här nyheten inte så farlig som det låter. Mannen sitter fortfarande i förvar, hans ärende kommer snabbehandlas och han har i realiteten små möjligheter att få asyl. Det som har skett verkar rättssäkert.
[...]
Polisen är kritisk till att brottslingar och terrorister som finns antecknade på Schengens spärrlista över personer som ska nekas inresa ändå kommer in i Sverige – så fort de söker asyl.
– Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen i polisområde Syd.
1 kommentar:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23015841.ab
"Sveriges förenade muslimer får drygt en halv miljon kronor i statsbidrag. Detta trots att organisationen förknippats med extremism och terroriststöd.
Men ansvarig myndighet försvarar beslutet.
– Syftet med bidraget är att motverka och förebygger rasism och andra former av intolerans. Och där nämns särskilt islamofobi. I projektansökan så beskriver man att man vill jobba just mot islamofobi och då har vi gjort bedömningen att det här är en organisation som kanske har egna erfarenheter av islamofobi och därför kunde ha bra verktyg för att hantera och motverka det, säger avdelningschef Lotta Persson på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) till TT."
Skicka en kommentar