19 juli 2016

Påven löser terrorismen


Skönt att han äntligen utnyttjar sina magiska krafter som den kristna kyrkans överstepräst. Alternativt har hans önsketänkande ingen som helst inverkan på verkligheten. Den som överlever får se.

11 kommentarer:

Lennart W sa...

Och titta! Där gjorde en styrelseledamot i Humanisterna precis själv en insats för kärlek, fred och förståelse.

Återstår att se vad DET har för inverkan på verkligheten.

/Humor, Humanisterna

Göran sa...

Bön är en naturlig del av religiösas göranden. För en ateist är det är onaturlig del.

Anonym sa...

Lennart W,

"Återstår att se vad DET har för inverkan på verkligheten."

Låt mig gissa. Sannolikt större inverkan (åtminstone om vi pratar POSITIV inverkan) än påvens tilltag, då Patrik lyfter fram det absurda i att lägga engagemang och energi på något som är uppenbart verkningslöst. Kanske det får någon att tänka till och styra om sina egna insatser till nå't mer konkret, nå't som gör skillnad på riktigt.

Kristian sa...

Nå, det där var väl ändå rätt harmlöst. Men det finns de som är långt värre. Ett nyhetsinslag idag om ett nytt amerikanskt fall där polis skjutit en obeväpnad, den här gången en man som arbetade som vårdare åt en autistisk man. En kongressledamot reagerade med fantastisk dumhet:

"When Congresswoman Wilson was asked whether better training in mental health issues would have made a difference, she said we can only pray. “That’s the only solution I have,” said Wilson."

Hon reagerar alltså på förslaget om en rationell åtgärd med att...ja, ni tar er väl för pannan ni också.

http://wsvn.com/news/local/video-shows-moments-before-north-miami-police-shot-unarmed-man/

Lennart W sa...

Kristian, tycker du inte att det mer verkar som att det hon egentligen uttrycker är en frustrerad hopplöshet?

Wilson said that seeing the video felt like a nightmare. “Lying on the ground with his hands up, freezing, being rational, and he was still shot,” she said. “If you’re ever stopped by the police — freeze, don’t move. That’s number one on the brochure that we created with the 5000 Role Models, to train them boys. What else could we have told him? What could have saved him from being shot?”

Ang förslaget om bättre "training in mental health issues" missförstod jag det nog själv först till att handla om mentalvårdare. Men det handlar förstås om polisen. Ja, det verkar vara ett rationellt förslag.

Här är lite mer om Frederica Wilson:

https://en.wikipedia.org/wiki/Frederica_Wilson

Finns de som gör mindre. Vad gör du själv egentligen?

Kristian sa...

Lennart, det handlar inte om en tävling om vem som gör mest. Utan om hur religion kan ställa sig i vägen för något bättre. Att bönen blir en go-to-option som så att säga hamnar först i den mentala kön. Och efteråt känns det som att "ja, nu har jag gjort vad jag kan, resten är upp till Gud" och därmed känns det avslutat. Det kanske faktiskt fanns andra saker att göra som hade dykt upp om man funderat lite längre. Men bönen utgör ett slags psykologiskt hinder för att fortsätta fundera på lösningar efteråt; du har ju satt ditt hopp till att Gud ska fixa det nu - litar du inte på Gud, eller vad...?

Lennart W sa...

Kristian, nu spekulerar du bara. Jag gissar (spekulerar) att Wilson gör bra mycket mer än du åt det aktuella problemet. Ändå tycker du att du är i en position där du kan peka finger. Trött man blir.

Kristian sa...

Lennart, att peka finger åt religion och dess negativa effekter på människor är ingenting jag skäms för. Religion har i årtusenden fått människor att tänka exempelvis att sådana som jag (dvs icke-troende) förtjänar att torteras i all evighet och att man omöjligen kan vara god utan att vara religiös. Än idag är det en betydande andel av världens befolkning som tänker så. Inte för att de människorna har någon särskild gen som får dem att förakta icke-troende, utan för att religion har fått dem att tänka så.

På samma sätt är Wilson i övrigt säkert en alldeles förträfflig människa, men religionen får henne att tänka dumt.

Sedan finns det förstås mycket värre exempel än Wilson också. Jag borde nog ha skrivit att hon är "snäppet" värre än påven, snarare än "långt" värre. Ett jag kommer att tänka på är Bolsa Familia, ett av världens största välfärdsprogram, som framgångsrikt verkligen lyckades reducera fattigdomen för miljoner människor i Brasilien. Och vem tror du var emot? Jo, katolska kyrkan förstås. Se också
https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_in_Brazil#Criticism
https://en.wikipedia.org/wiki/Bolsa_Familia

För de vet ju vad som händer om man inför fungerande välfärdsprogram, som i vissa västländer. Det upplevda behovet av böner och allmosor sjunker betänkligt, och så kan man ju inte ha det... Kom inte här med era fördömda metoder som är effektiva, låtom oss istället bedja!

Lennart W sa...

Kristian: noterar att vad Wilson faktiskt uträttar är ointressant för dig, om du kan beslå henne med att vid något tillfälle ha sagt att det enda man kan göra är att be. Där jag gissar att du i en liknande situation bara hade sagt "jag vet inte! den här skiten verkar ju hopplös!". Och SEN börjat fundera på vad mer som kan göras tillsammans med andra kloka människor. Wilson verkar ju redan ha varit väldigt aktiv i just den aktuella frågan, antagligen iaf mycket mer aktiv än du.

Men nu är jag inne och hackar på hur den Humanistiska livsåskådningen praktiseras. Och det ska ju respekteras och så om inte Sturmark ska bli sur, så låt gå. Utöva du din livsåskådning som du är van och fortsätt hacka på alla som säger att de ber, oavsett vad de sen faktiskt får ur händerna själva. Peace.

Kristian sa...

Lennart: Ja, individen Wilson är faktiskt rätt ointressant för mig i det här fallet-vad hon hade åstadkommit om hon gjort något annat än att be kan vi ändå inte veta. Det intressanta för mig var just att hon gjorde ett dumt uttalande, och att detta uttalande var ett exempel på någonting större, nämligen de negativa konsekvenserna av att förlita sig på bön. Särskilt då att det står i vägen för bättre lösningar. Bön istället för åtgärder, bön och allmosor istället för välfärd, och ska jag fylla på ytterligare med exempel så har vi förstås fallen där föräldrar har nekat sina barn sjukvård och förlitat sig på bön istället.

Generellt går det nog att säga att ju mer en religion ser tron som avgörande för frälsning, desto större blir detta problem. Att sätta all tillit till bönen och strunta i alternativen blir ju ett sätt att visa hur starkt man tror, allt annat blir trossvaghet.

(Och det har förstås inget med Sturmark att göra - FYI har jag aldrig varit med i Humanisterna)

Lennart W sa...

Wilson är 73 år. Hon är senator för att hon redan har bevisat vad hon går för, inte minst i just den aktuella frågan. Lite överraskad av att du ännu inte har försökt kolla upp henne själv.

Men ok. Hon sa nu: det enda vi kan göra är att be. Och därmed finns det väl inget mer att säga.

Och så borde du nog gå med i Humanisterna -- innan de tynar bort helt tillsammans med den här bloggen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se