11 juli 2016

Tro och religion i världens mest sekulariserade land

Sverige anses vara världens mest sekulariserade land, där tro är något privat och lite pinsamt. Men vi gifter oss i kyrkan, firar kristna högtider och när livet är tungt ber vi utan att tveka till den Gud vi inte tror på. Hur går det ihop? Och vad händer nu, när Sverige blir alltmer mångreligiöst?

Medverkande: David Thurfjell (professor i religionsvetenskap), Karin Kittelmann Flensner (universitetslektor i utbildningsvetenskap) och Anna Lindman (journalist, programledare).

4 kommentarer:

Angela sa...

"..man förlitar sig på nåden så blir man frälst om man har tur". Jisses, spelar Gud tärning?
De verkar inte särskilt bevandrade i Bibeln. Om ett land är sekulärt eller religiöst har inte betydelse, det handlar om individer. Kristendomen var en utbrytargrupp som ville ha ut ett universellt budskap där var och en som hörde talas om det kunde avgöra om de ville bli troende. Om någon brer smörgåsar i ett församlingshem eller står i ett gathörn och ber högt säger ingenting om respektives tro, det är individens avgörelse det handlar om. Och beträffande beskrivningen av attityder till troende i skolklasser är den helt enligt instruktionsboken (Bibeln), där det beskrivs vilket hån och lidande kristna kommer att möta.

Jag läste i en bok av Thurfjell att han skakat fram några kvinnliga präster som tyckte det var mycket pinsamt i allmänhet att berätta att de var präster i Svenska kyrkan, som jag förstod det tyckte de att det var pinsamt med tron. Kära flecker, skaffa ett annat jobb, vill jag säga till dom.

Erik M sa...

Angela,

"..man förlitar sig på nåden så blir man frälst om man har tur". Jisses, spelar Gud tärning?

Ja, typ, beroende på vem man frågar. Enligt till exempel reformert teologi har individen inget att säga till om när det kommer till sin eventuella frälsning eller fördömelse.

Angela sa...

Erik M,

Hm, då får man väl vara tacksam över om 'kyrkan tror som folket tror', som det sägs om kyrkan i videon. Jag läste en intressant bok av Eva Dahlbäck (skådis från förr), som heter Serveto och den eviga elden. Miquel Serveto jagades av Calvin och brändes på bål för sin övertygelse och gudserfarenhet som inte stämde överens med Calvins. Vad är straffet för att kidnappa Gud och projicera sin egen övertygelse på honom?

Erik M sa...

Angela,

"Vad är straffet för att kidnappa Gud och projicera sin egen övertygelse på honom?

Finns det någon enda teist i hela världshistorien som inte gjort sig skyldig till att "kidnappa Gud och projicera sin egen övertygelse på denne"?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se