25 aug. 2016

"Därför drar vi igång uppropet #minhijab"

Bild: https://www.facebook.com/KhalidAlbaih/
För alla som gillar liberalism och rationellt tänkande borde burkiniförbudet i vissa franska badorter vara oerhört upprörande. Konsekvensen av detta är att Frankrike fått en sedlighetspolis som på samma sätt som i Iran ger sig på kvinnor som inte klär sig enligt statens regelverk.

Frankrike sänker en slöja över upplysningsarvet, som landet istället borde vara den starkaste försvararen av.

Take Aanstoot, i Humanisternas förbundsstyrelse, och Ayaan Goobe skriver om detta i SVT Opinion: "Därför drar vi igång uppropet #minhijab":
Än en gång har kvinnans kropp och klädval blivit ett slagfält. De påstådda anledningarna till burkini-förbudet är att man vill förhindra terrorattacker och att befria dessa kvinnor från förtryck. 
Det är inte trovärdigt, för att uttrycka sig milt. 
Det är svårt att se hur burkinin skulle underlätta sprängdåd och attentat. Det känns som ett oerhört krystat argument. Men det andra skälet är nog dessvärre genuint menat. Det blir inte bättre för det.
Problemet är att resonemanget om att det skulle vara en åtgärd för att eliminera kvinnoförtryck kräver att man först skapar ett fiktivt kvinnokollektiv som bara har några få gemensamma yttre kännetecken: att de bär hijab eller burkini.
Dessa kvinnor blir ett kollektiv som ska räddas från något, men från vad? Denna grupp är lika mångfacetterad som andra grupper av människor; kvinnorna kommer från olika länder, har olika tro. Vissa är djupt religiösa, andra är sekulära muslimer.
Givetvis utesluter det inte att vissa kvinnor i denna grupp är förtryckta, men att alla i detta kollektiv skulle vara det är knappast troligt. Dessutom är människor förtryckta på olika sätt och i olika grad Därför är det förtrycket vi ska fokusera på, inte på kläderna.

7 kommentarer:

Krister V sa...

Amen herregud!
Hörde dock talas om en aningen, aningen viktigare aktion:
https://feministisktperspektiv.se/2015/03/06/8mars-man-i-burka-manifesterade-mot-fortryck/

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Om du tittar efter ser du här en man i hijab manifesterande mot förtryck.

Krister V sa...

Tyvärr, Ulf,
jag ser bara en man som hånar dem som vågar stå upp mot verkligt förtryck.

"Därför är det förtrycket vi ska fokusera på, inte på kläderna."
Jaha, genom aktivt samtycke?

Ann-Charlotte Martéus ger en bra beskrivning av symptomet:
"Detta framstår som väldigt svenskt. Den blågula distanserade solidariteten och toleransen går ofta ut på att betrakta minoriteter som en stor sårbar klump. Som bor där borta. Den klumpen ska man inte ifrågasätta. Då kan man framstå som vidrig. I värsta fall bland folk man känner: andra svenskar."

"Och få orkar ta in att kvinnor i vissa förorter knappt vågar visa sig offentligt utan sedesamma "Rinkebykläder" eller tvekar att gå in oeskorterade på caféer."

http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/valviljans-forkampar-sviker-de-mest-utsatta/

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Jag vill inte ifrågasätta vad du ser. Dock är det så att i artikel finns det inget aktivt samtycke till förtryck. Titta en gång till.

Krister V sa...

"De som bär hijab eller burkini mot sin vilja ska givetvis ha vårt stöd, och då är kläderna troligen bara det förtryck som syns på ytan."

Jo, man har visst lagt in en liten brasklapp. Förstår bara inte hur det skulle se ut i praktiken.
Ser mest ut som om man stödjer den indoktrinerade/opportunistiska minoriteten av kvinnorna och ignorerar den förtryckta majoriteten.

Vad säger du om Martéus tankar om missriktad solidaritet?

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Humanisterna har fullt ut stött de kvinnor som engagerat sig i Förortsfeminism. Se t.ex. detta seminarium http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/42295?redir

Det finns säkert de som ska ta till sig av vad Martéus skriver. Andra klumpar ihop kvinnorna i förorten och ser alla som offer de ska "rädda" med kollektiva lösningar. Båda är fel.

Göran sa...

"Ser mest ut som om man stödjer den indoktrinerade/opportunistiska minoriteten av kvinnorna och ignorerar den förtryckta majoriteten."
Krister V,
Några siffror har du säkerligen inte som stödjer de uppgifterna. Hittepå med andra ord.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se