1 aug. 2016

Majoren Quisling är en papegoja (Öppentråd augusti)

En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på Humanistbloggen.

Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg är publicerat som första inlägg i månaden, så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i Bloggarkivet till högerspalten.

-----

Den första augusti 1940 förbjöds framförande av kupletten Den ökända hästen från Troja, med text av revyartisten Karl Gerhard. Förbudet skedde med stöd i Kungliga Ordningsstadgan för Rikets Städer §13.

11 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Yttrandefrihet.
Jag läste att bokmässan kastar ut tidningar från att delta eftersom andra tidningar tycker deras åsikter är fel.

Intressant.
Speciellt när det är 250'års sedan tryckfrihetsförordningen infördes (om jag minns rätt)

Jag hoppas att humanister ställer upp för yttrandefrihet genom att protestera när tidningar kastas ut från arrangemanget eftersom vissa tycker deras åsikter är fel.

Jag blir bestört över dessa inskränkningar... Är jag ensam?

Ulf Gustafsson sa...

Karin Olsson resonerar bra om Bokmässan och Nya tider.
http://www.expressen.se/kultur/karin-olsson/en-forlorad-chans-att-se-hur-futtiga-de-ar/

Detta stycke är riktigt bra:
"Men när Maria Källsson sent i fredags plötsligt ändrade sig och portade Nya Tider schabblade de bort sin linje. Det är knappast något hot mot yttrandefriheten att nekas plats på Bokmässan. Fast var det verkligen nödvändigt att ge ynkryggarna njutningen att få kvida om censur? De hade ju ändå dränkts i mullret av det kraftfulla humanistiska samtalet på mässan. Förmodligen hade det också arrangerats en manifestation mot deras närvaro."

Krister V sa...

Jovisst, humanisternas skeva syn på yttrandefrihet kan ju beskrivas med devisen "tänka fritt är stort, tänka rätt är större".
Väldigt seriöst och objektivt resonemang om dessa dårfinkar och dönickar, obehagliga typer, antidemokratiska och rasistiska element, ynkryggar, högerextrema och högerpopulister, futtiga hatare, högerextrema propagandister...
Ynkryggar är väl snarare sådana som stoppar motståndare för att sedan påstå att de ändå inte hade haft en chans att höras! Det "humanistiska samtalet" är uppenbarligen inte tillräckligt "kraftfullt" för att våga möta det minsta lilla motstånd.

Krister V sa...

Johannes Klenell på den sorgligt regimtrogna Galago är förstås precis lika obekymrad om censuren, men han ger i alla fall en roande bild av kulturetablissemangets hysteriska reaktion:

"Varför skriver vi det här då, jo för att det är viktigt att undvika den visklek som uppstått där det är lätt att tro att mitt på mässan kommer en fyrtio kvadratmeter stor nazistmonter stå, bemannad av tiotals SS-officerare. Sanningen är nog snarare att det kommer vara tre sura gubbar vid ett ensamt bokbord. Det kommer inte vara omöjligt att göra motstånd genom information på plats. Det är bra att vara arg, men synd om vi ska skrämma upp varandra."

Ulf Gustafsson sa...

Åsa Linderborg har en del vettiga synpunkter i frågan, dessa:
"Symbolstriderna tar allt syre. Demokratins grundläggande idé – folkets självstyre – är ifrågasatt av massiva krafter, men det är bara yttrandefrihetsfrågor som engagerar oss. Vilka ord får man använda? Vad får man rita? Vem ska få prata var? Så skapas både intolerans och martyrskap.

Vår samtid har en trist inställning till samtalets förmåga att övertyga. Ropen att stoppa den obekväma åsikten hörs allt oftare. Som publicist plågas jag av den vänster som vinglar kring de liberala fri- och rättigheter som äldre vänstergenerationer slog sig blodiga för. Det är rättigheter som måste vara självklara om vi nån gång ges chansen att bygga ett svenskt samhälle på socialistiska principer. Att tumma på dessa principer redan nu inger inget förtroende."

http://www.aftonbladet.se/kultur/article23387536.ab

Sedan fanns det annat i inlägget som var mindre bra.

Ostronmannen sa...

Ulf, så du tycker dessa ord att bra?
" Att tumma på dessa principer redan nu inger inget förtroende.""
Redan nu...men sen alltså. Då ska dessa principer tummas på.'
Jag tycker låter lite...hm...odemokratiskt.
Är det något du står bakom alltså, eller har jag missat något?

Ulf Gustafsson sa...

Jag förstår inte vad Linderborg avser med detta: "Att tumma på dessa principer redan nu inger inget förtroende." Därav är det dåligt skrivet och inget jag kan stå bakom.

Krister V sa...

Hon vinglar tyvärr alldeles för mycket själv!

"Demokratins grundläggande idé – folkets självstyre – är ifrågasatt av massiva krafter"

Verkligen, det tredje största partiet trakasseras och bojkottas ständigt.

"Vår samtid har en trist inställning till samtalets förmåga att övertyga. Ropen att stoppa den obekväma åsikten hörs allt oftare"

Visst, men hon skriver också:
"Det är en demokratisk rättighet att skräna ut Jimmie Åkesson"

Göran sa...

Om man läser hela artikeln så förstår man vad hon menar. Artikeln är skriven till vänstern av en vänstersympatisör, alltså till vänster om s. Men det hindrar inte att delar av Ulfs klipp kan vara relevant för diskussionen. Jag skulle vilja klippa bort från den del i slutet på klippet där hon nämner socialismen. Inom ämnet politik förstår vi att det inte finns några absoluta sanningar utan subjektiva åsikter vilket naturligtvis även är sant avseende religion. I synnerhet Lars T har inte förstått det än.

Lennart W sa...

Känns som att den här bloggen är på dekis. Debatten i trådarna är knappt en skugga av vad de var förr, och även om ett snitt på 1.5 - 2 bloggposter om dan ju faktiskt är imponerande så var det mycket mer förr även där. Och trenden verkar ju vara nedåt.

Vad är det som händer egentligen? Har all action flyttat någon annanstans? Facebook? Eller finns den inte där heller?

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Lite handlar det om att lusten att skriva gått ner. Och att debatten flyttat till FB. Men vi försöker hålla lite liv här i alla fall.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se