29 aug. 2016

Ministerdeltagare på den officiellt erkända sekulära ceremonin vid Riksmötets öppnande


I samband med öppnandet av årets Riksmöte får den sekulära ceremoni som förbundet Humanisterna arrangerar en likställd status med den religiösa ceremonin i Storkyrkan. Det har Riksdagens förvaltning beslutat. På den sekulära ceremonin kommer svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors att tala, liksom ”Mili”, en muslimsk asylsökande från Bangladesh.

Till den sekulära ceremonin kommer flera ledande politiska företrädare från riksdag och regering, bland annat inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson. Men även andra ledande företrädare från svenskt samhällsliv - kultur, myndigheter, akademi, media, näringsliv och folkrörelser - kommer.

Riksmötets öppnande förtjänar större uppmärksamhet. Det en dag att fira demokratin i Sverige. I år finns det extra anledning att uppmärksamma denna dag eftersom Riksdagsförvaltningen nu har tagit ytterligare ett steg för att likställa olika livsåskådningar i statens ögon, och förverkliga den separation av kyrka och stat som påbörjades år 2000. Äntligen likabehandlas den sekulära högtidsstunden, som arrangeras av Humanisterna, med gudstjänsten i Storkyrkan, säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna.

Den sekulära högtidsstunden arrangeras för femte året i rad. Men i år är första gången som den får ett officiellt erkännande genom att alla som bjuds in till själva öppnandet i Riksdagen också bjuds in till den sekulära ceremonin och inte enbart den gudstjänsten i Storkyrkan.

Tid: kl 11.30 den 13 september
Plats: Konstakademin, Fredsgatan 12, Stockholm
Musik: The Real Group

Journalister är välkomna att bevaka den sekulära ceremonin i sin helhet.

Anmälan: till daniel.farm@humanisterna.se senast den 12 september

Välkomna!

För ytterligare information:
Daniel Färm – pressansvarig
tel. 070 - 650 12 09, daniel.farm@humanisterna.se

Christer Sturmark – förbundsordförande
tel. 0708 - 380 480, christer.sturmark@humanisterna.se

1 kommentar:

Lars Torstensson sa...

Mycket glädjande - ett stort steg framåt! :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se