9 aug. 2016

Riksdagsseminarium mot rekrytering till Islamiska staten

Den 25 maj genomfördes ett seminarium i Riksdagshuset arrangerat av Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn. Temat var arbete mot rekrytering till Islamiska staten.

Hundratals ungdomar som är födda och uppvuxna i världens mest jämställda land väljer att kämpa för en könsapartheidstat – ett kalifat – som är odemokratisk och som berövar kvinnor deras mänskliga rättigheter, där sexslaveri, halshuggningar, massvåldtäkter och månggifte praktiseras. Det förebyggande arbetet mot spridningen av ”jihadromantiken” är av yttersta vikt. Det handlar inte bara om själva våldet, utan också om att detta allvarligt skadar ett pluralistiskt samhället. Invandrarfientligheten växer i motsättningarnas spår.

Hur har vi hamnat här efter femton år av debatt om hedersvåld och stora satsningar på de invandrartäta förorterna? Trots att religiösa samfund och sekulära etniska föreningar erhåller miljoner kronor i statsbidrag för att bekämpa våldsbejakande extremism. Hur blir man svensk och jihadist? Vad tycker de etniska organisationer och samfund som nu med statligt stöd arbetar mot radikalisering? Hur ser våra politiker på utvecklingen?

Inledare: Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V) och medlem i Humanisternas förbundsstyrelse
I panelen: Arhe Hamednaca, riksdagsledamot (S), ledamot i justitieutskottet; Abo Raad, imam vid Gävle moské (med tolken Najim Al-Ganas); Nicklas Kelemen, etnolog; Magnus Norell, senior policy advisor vid European Foundation for Democracy
Moderatorer: Per Westerberg, f.d. talman i Sveriges Riksdag

OBS! För textning av arabiska, klicka på ikonen för undertext i menyn under videoklippet.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se