10 sep. 2016

Digitaliserad konst och vetenskap

Idag finns nästan all musik och konst digitaliserad och tillgänglig för de flesta. Vad kan vi utläsa av denna data? Går det att skapa en hit med hjälp av all denna information? Armand Leroi, författare och professor i evolutionsbiologi, berättar om möjligheterna och begränsningarna. Enligt Leroi har popmusiken genomgått tre stora revolutioner: 1964, 1982 och 1991. Med en graf kan han berätta hela pophistorien. Inspelat den 12 juni 2016 på Pop House Hotel, Stockholm.

1 kommentar:

Anders Bergdahl sa...

"revolutionerna" kanske syntes vid dessa tidpunkter på hitlistorna, men de sound (timbre) som ändras fanns bland pionjärerna i pop/rock långt tidigare.. Att 7 ackorden försvinner är i popen inte jazzens uttåg, det är snarare bluesen som Stones och många musiker från tidig rock kopierar som späs ut..
Att undersöka vad som är populärt säger ingenting om de kreativa föregångarna, alltså de som använde dessa sounds långt tidigare än att de dök upp på poplistor.. vill vi veta något om kreativitet och nyskapande är det där vi ska leta, inte i de urvattnade hittar som vi tittar på i hans grafer.... det är som att titta på träd utan att förstå att de har rötter..
Beatles kopierade Little Richard och andra rock pionjärer, Stones kopierade Muddy Waters, Elmore James, Howlin Wolf och andra blues musiker.. de kreativa språnget togs i rock/pop minst 10 år INNAN 1964.. Går vi längre tillbaka så ser vi ju också en tidigare revolution, den där elinstrumenten först hördes, tidigt 50 tal..
Syntarna kom sent 60tal, inom konstmusiken.. första toppliste plattan med synt var Subotnicks "silver apples of the moon" helt atonal och grymt bra.. tyvärr kom sedan Bach tolkningar på moogsynthar (Subotnick hade Buchla system..) strax efter.. de förta synth genombrotten kom ännu tidigare.. bland annat från Stockhausen.. men igen i ytlig kvantitativ forskning syns inte det som kan ge en korrekt förklaring... den skrapar bara på ytan i sin blinda och förvrängda tro på regression..

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se