30 sep. 2016

Internationella blasfemidagen

Igår dömdes 17-åriga Amos Yee till 38 dagars fängelse för att ha "sårat religiösa känslor". Yee har på Facebook avsiktligen postat videor och kommentarer som är kritiska till kristendomen och islam. Den singaporianska domaren förklarade att detta kan störa den allmänna ordningen i samhället. [BBC]

Vid rättegången erkände Yee sig skyldig och att hans motiv var att såra muslimska känslor. Han dömdes även 2015 för ett liknande brott då han publicerade en nedvärderande video av en då nyligen avliden före detta premiärminister i Singapore och liknade honom med en makthungrande Jesus.

Uppenbarligen vill Amos Yee provocera och han känner till lagen. Hans absolutistiska syn på yttrandefrihet är orimligt, se videon nedan. Uppmaning till brott, i Yees extremfall massmord på kristna, ska inte som Yee anser skyddas av yttrandefriheten.

Ändå är det orättfärdigt att fängsla Yee utifrån blasfemilagstiftning. Både de som förespråkar att blasfemi ska vara straffbart och de som förespråkar en absolut yttrandefrihet har fel.

Idag är de internationella blasfemidagen. Var glad att ni lever i ett land där ni kan kritisera, till och med förolämpa religiösa idéer utan att åka i fängelse. Blasfemilagar finns i en lång rad länder, i nio länder är det maximala straffen döden.

5 kommentarer:

Lennart W sa...

Amos argumenterar för att inga ord i sig någonsin ska anses ha konsekvenser. Men vad är då egentligen vitsen med yttrandefrihet, om ord aldrig påverkar något?

Krister V sa...

Glöm inte Sveriges egen hädare, Lars Vilks!

Rekommenderar recensionen av Niklas Orrenius bok i Aftonbladet:

"Varför har svenska medier varit så tysta om att Lars Vilks var målet för dödsskotten i Köpenhamn? Knappt någon uppmärksammar dådets ettårsdag. Varför är det i Danmark han har en stödkommitté? Boken blir i sitt lågmälda och allsidiga skildrande en angelägen anklagelseskrift.
Den väjer varken för terrorvurmen bland svenska salafistiska muslimer eller mordiska ”Sverigevänner”, men är aldrig så angelägen som när det kommer till den svenska allmänheten."

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article23619619.ab

Göran sa...

Har läst några recensioner om Orrenius bok. Verkar som recensenterna i ett par fall har en mer bestämd ståndpunkt än Orrenius själv. Och framför allt är man besviken på allmänhetens reaktioner på Vilks agerande. Men är det egentligen så konstigt att hans agerande uppfattas på olika sätt beroende på vem man frågar?

Anders Hesselbom sa...

Lennart, om man skulle kriminalisera antingen religion eller vetenskap, på grund av att religiösa blir ledsna av vetenskap och vetenskapsmän blir ledsna av religion - ord har konsekvenser - så skulle jag, precis som du, vid första tanken välja att kriminalisera vetenskap. Jag menar, vem vill bli ifrågasatt? Men i det långa loppet...? Låt oss vara ärliga: Monoteismens mest prominenta ögonblick var när muslimer flög in i WTC eller när katoliker utrotade tutsier i Rwanda. Ordet "rasism" kan inte ens börja att beskriva dessa händelser, och förnuft är dess motsats.

Lennart W sa...

Straw man.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se