7 sep. 2016

Ska kyrkan återigen få en gräddfil

Den 13 september sker Riksmötets öppnande, en högtidsdag för demokratin. Nytt för i år är att Riksdagsförvaltningen likabehandlar den sekulära högtidsstunden, som arrangeras av Humanisterna, och gudtjänsten i Storkyrkan. Men hur kommer tidningar, tv och radio göra i sin rapportering?

Christer Sturmark skriver en debattartikel i Aftonbladet om detta - med en fråga riktad till SVT:
År 2000 separerade Svenska kyrkan och staten. Detta var ett viktigt steg för religionsfriheten och avgörande för Sverige som sekulär stat. Ändå finns det kvar flera exempel på att Svenska kyrkan positivt särbehandlas. I några fall handlar det om lagar och förordningar som gynnar kyrkans verksamhet, i andra fall ger staten, myndigheter och kommuner Svenska kyrkan en gräddfil – ”så här har vi alltid gjort”.
[...] 
Riksdagen har alltså slutat särbehandla den kyrkliga verksamheten. Nu är frågan: är Sveriges Television beredd att ta samma steg? SVT har av tradition bevakat gudstjänsten i Storkyrkan i samband med att Riksmötets öppnas. I SVT:s uppdrag ligger att vara allsidig, opartisk och livsåskådningsneutral. Kristendomen ska inte ges en särställning i förhållande till exempel sekulär humanism eller någon annan livsåskådning. 
Så hur blir det i år, kommer SVT fortsätta privilegiera den kyrkliga ceremonin eller kommer de även att bevaka den sekulära högtidsstunden?
Förra året skedde det en massiv rapportering från Storkyrkan:
Expressen live-rapporterade
SVT rapporterade
Ekot rapporterad som kyrkobesöket var obligatoriskt: "Nu när uppropet är avklarat är nästa hållpunkt för ledamöterna gudstjänsten i Storkyrkan"
Aftonbladet rapporterade
TV4: "Vi sänder live från Storkyrkan i Stockholm och från riksdagen."
TT hade reportrar som rapporterade från kyrkan, se GP:s live-rapportering.
DN live-rapporterade
SvD rapporterade: "Hej och välkomna till dagens direktrapportering från riksdagen. Vi är här för riksdagens öppnande – som formellt inleds klockan 11.30 med musik av Livgardets Dragonmusikkår. En kvart senare öppnar Storkyrkan."

Det finns säkert skäl för media att bevaka de politiker och andra som besöker Storkyrkan, men rapporteringen måste vara saklig. Det är ett av tre alternativ för gästerna som bjuds in till Riksdagen. De andra är att besöka den sekulära högtidsstunden och att något helt annat. Media behöver också motivera sina publiceringsbeslut med något annat än "så här har vi alltid gjort". Förhoppningsvis väcker denna debattartikel några tankar.
Bild från Aftonbladet

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Ska media fostra folket? ;-)

En inte oviktig aspekt för media är också vad folk faktiskt vill ha. Speciellt för de som inte lever på licenspengar. Om Expressen kör bilder på kungen och Victoria och lilla Estelle i Storkyrkan, är det kanske inte alldeles självklart för Aftonbladet att kontra med bilder på Sturmark och en professor? Vad säljer bäst?

Själv *gillar* jag det torra draget hos Humanisterna och deras alternativ. Skulle nog själv kunna välja det framför en ceremoni i Luthers och Jackeléns avfällighetskyrka.;-)

Men hur det nu är finns det ju många andra med annat tycke och smak, som t ex tycker att det mest spännande med Nobel är all pompa och ståt och kungligheter osv. Kan nog faktiskt tycka att Nobeljippot ändå är ett ganska listigt sätt att ändå sprida lite mer av kunskapens ljus till människor som aldrig annars skulle ha prioriterat att lyssna till något om t ex fysik.

Så DET är kanske vad ni behöver göra? Försök få dit Prins Filip med familj. Eller nåt.
;-)

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Det kommer finnas andra intressanta gäster på den sekulära högtidsstunden, inte bara professorer. (Är inte säker på att det kommer någon professor i år.)

Men om media bevakar Kyrkan för att folket vill se kungligheter, så gå det bra att berätta detta. Det är ett motiv: "Det säljer bäst".

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se