24 sep. 2016

"Sluta vara så säkra om vår lättkränkthet"

Andrev Walden skriver i Aftonbladet bra och reflekterande om en av vår tids plågor: Alla de som klagar på vår tids lättkränkthet.
Vi måste hämta andan i den här frågan och åtminstone umgås med tanken på att ”vår lättkränkta samtid” kanske bara är en spökkänsla. Som ohjälpligt infinner sig i en modern demokrati där bruset stiger. För att vi plötsligt fått många fler verktyg och arenor för våra omedelbara känslor - och dessutom måste­ trängas med en massa versioner av oss själva som brukade sakna röst. 
Idén om lättkränkthetens tidevarv är ju också lite av ett självspelande piano eftersom helt olika röster kan hämta behändiga poänger i den. Auktoritära som bekymrar sig över normupplösningen kan söka stöd i bilden av daltade skolungdomars skenande lättkränkthet medan liberalen som bekymrar sig för den stora staten kan ta sikte på den curlade medborgaren. Antirasisterna ser lättkränkta ”sverigevänner” som ser lättkränkta minoriteter och kanske även några lättkränkta feminister som i sin tur ser lättkränkta herrar och så vidare ... 
Ja, ni fattar. Det självspelande pianot. Bruset. Spökkänslan.Alla förefaller mer lättkränkta. Men det kanske bara är samma gamla värld som låter annorlunda. För att alla hörs.
Läs hela krönikan: "Sluta vara så säkra om vår lättkränkthet"

1 kommentar:

Patrik Lindenfors sa...

Andrev Walden är fantastisk. Det där är verkligen spot on. Källa? "Feeling".

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se