5 okt. 2016

Sluta gulla med påven

Helena Myrstener, präst i Limhamns kyrka, har skrivit ett utmärkt inlägg i Sydsvenskan:

Troende har ett särskilt ansvar att bekämpa intolerans och förtryckande traditioner inom sin religion. Det kristna innehållet ska inte förvanskas genom människors behov av makt, hierarkier och kontroll över andra. 
Om inte vi som är troende själva aktivt bekämpar intolerans och förtryckande traditioner så får vi svårare att kritisera dem som hävdar att religion aldrig kan vara något gott, en resurs i samhället. Även den evangelisktlutherska kyrkan, som Svenska kyrkan tillhör, behöver göra upp med patriarkaliska traditioner och synsätt. 
I ett alltmer rasistiskt Europa likställs ofta muslimer och arabvärlden med militant, kvinnoförtryckande islamism. Hedersförtryck ska bekämpas i alla dess upptänkliga former, och vi som är kristna västerlänningar harett särskilt ansvar att också göra upp med vårt egna patriarkala arv inom kristendomen, som ju så ofta pekas ut som en kärna i det västerländska samhället. Det sexistiska brottet eller synden gäller även kristna. 
Påven Franciskus är en världsledare och som sådan bör han bedömas efter vad han faktiskt gör. Mer verkstad än snack, helt enkelt. Vackra ord är en sak. Verklig och djupgående reformvilja en annan. Vill han något med sina olika utspel måste han visa det och inte låta kvinnorna hamna längst ner på prioriteringslistan. Låt oss sluta gulla med påven.
Läs debattinlägget: ”Låt oss sluta gulla med påven.”

1 kommentar:

Göran sa...

Men liknelsen med kvinnan som jordgubbarna i tårtan var väl ändå fin.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se