23 okt. 2016

Vetenskapens natur - kunskap för sin egen skull

2 kommentarer:

Ravn sa...

Kunskap har väl inget egen "objektivt" egenvärde!? Många njuter av att förstå, kunna och lära sig. Men man kan inte motivera vetenskap i sin helhet med att kunskap för sin egen skull. Det kan inte ses som ett moraliskt axiom like t.ex. många betraktar gyllene regeln.

Det syns också igenom i videon, trots att hon försöker lägga fram kunskapens universella egenvärde landar hon gång på gång i tillämpningar och sin egen tillfredsställelse i lärandet. Dessa argument är utmärkta för att hon ska få syssla med det hon gör, men det är inte goda generella argument för vetenskap.

Det enda generella argumentet för kunskap och vetenskap är ökat välbefinnande för människor, och möjligen andra kännande varelser.

Kristian sa...

Anta att jag skulle vara tvungen att välja mellan
a) publiceringen av en vetenskaplig artikel som leder till en liten ökning av kunskapsnivån, men totalt sett ingen ökning av välbefinnandet (karaktärisering av en utdöd art t.ex.), och
b) ökat välbefinnande för låt säga tre personer under en månad.

Kan du ge ett objektivt bevis för att jag ska välja b? Det borde du kunna om det ena har ett '"objektivt" egenvärde' och det andra inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se