1 nov. 2016

Are religion and science compatible?

Går det att förena religion och vetenskap eller är konflikten mellan dessa sfärer oförsonlig? Vad bidrar religion med, eller är det så att vetenskap är tillräckligt?

Debatt mellan Lawrence Krauss, professor i fysik och författare till boken Ett universum ur ingenting, och Roland Poirier Martinsson, författare och doktor i filosofi.

4 kommentarer:

Göran sa...

Va bra!
Letade efter detta samtal på nätet i morse utan att hitta det.

Angående frågan om religionen har tillfört någonting och LK svarar i princip Nej.
Jag skulle vilja påstå att det åtminstone finns ett samband mellan USAs överlägsenhet när det gäller antalet utdelade Nobelpris historiskt sett och att USA är världens mest toleranta land när det gäller religion. Historiskt har tusentals individer kommit till landet ofta pga förföljelse i bl a Europa av deras religiösa tro.

Fortsätter att lyssna på samtalet.

Göran sa...

Mycket intressant diskussion. RPM hade en bra förklaring om religion och vetenskap ca 1:32. LK hade en förvånansvärt bred definition på vad science är för något. I princip allt som rörde vårt agerande om jag nu förstod honom rätt.

Göran sa...

Lawrence Krauss hade också en del poänger. Han sa något i stil med att en vetenskapsman måste även försöka motbevisa de teorier som han framför för att testa deras giltighet.

LarsN sa...

Krauss säger många sanningar. Men jag fattar inte varför han måste vara så otroligt otrevlig hela tiden.
Det är synd. För han har ju mycket klokt att förmedla.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se