26 nov. 2016

"Ett mörker, på många sätt"

Vid Humanisternas höstkonferens i november höll Christer Sturmark ett kort inledningstal. Han tar upp hotet mot demokratin från nationalistisk populism, framför allt med fokus på att antivetenskapliga budskap som sprids.

Detta är en stor utmaning för Humanisterna och alla andra som gillar förnuft, rationellt tänkande och vetenskaplighet. Ovetenskap, pseudovetenskap och konspirationsteorier måste bekämpas även, eller kanske framför allt annat, när de sprids av politiska ledare.

4 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Intressant även om detta bara är en liten indikation.
Lite i linje med vad jag önskat mig från Humanisterna i många inlägg här på bloggen.
Bra om ett lite nytt fokus på detta kan infinna sig. Det behövs. Högerpopulister ger ju även ofta sken av att stå på vetenskaplig grund i betydligt värre frågor än vaccin och pyramider, om man säger så. Men tack.

Henrik Larsson sa...

Några relevanta länkar i en sådan inriktning. Ett sekulärt fungerande samhälle har nya, farliga fiender som inte jobbar i dunbolsterfacket, om man säger så.

“Evidence, facts and reason are the building blocks of civilisation. Without them we plunge into darkness.”

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/dec/16/not-post-truth-simpler-words-lies-aleppo-trump-mainstream

Yup.

George Monbiot är ofta läsvärd:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/nov/30/donald-trump-george-monbiot-misinformation'
http://www.monbiot.com/2016/11/15/the-deep-history-behind-trumps-rise/

Göran sa...

Teknikutvecklingen inom social media går väldigt snabbt och sett till bl a denna blogg så går utvecklingen mot snabbare sociala media på gott och ont.
Kollade snabbt på VoF och där var det ungefär samma visa. Dålig fart på bloggen, mer på FB men då rätt så annorlunda inlägg. Här har det åtminstone stundtals varit riktigt intressanta diskussioner medan dessa lyser nästan helt med sin frånvaro på FB även om det är fler inlägg. På FB får man intrycket att någon förbipasserande tittar in och frågar Hur fungerar det här?
Plus då de sedvanliga politiska inslagen av det lättare slaget där Ulf G var det verkar kommit ur askan in i elden.

Lennart W sa...

På gott och ont verkar det bara vara Flashback som gäller om man verkligen vill kunna diskutera med andra som har en helt annan syn än en själv om saker och ting. Detta är faktiskt så ovanligt att den första reaktionen lätt blir schock över att t ex nazister öht får skriva där. Och så blir detta det enda man ser, vilket dock är fel. Det är ju också många som håller emot, och inte sällan också gör det väldigt bra.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se