10 nov. 2016

Make America Smart Again

4 kommentarer:

Lennart W sa...

Och börja då gärna med opinionsundersökningarna. Huffington Post skrev kort innan valet en sur artikel om statistikgurun Nate Silver och hans sajt fivethirtyeight.com som gav Trump ca 1/3 chans att vinna -- när alla "visste" att han ju egentligen bara hade typ 10% chans. Dumstruten på idag.

http://m.huffpost.com/us/entry/us_581e1c33e4b0d9ce6fbc6f7f

Och nej, jag tror verkligen inte att detta är lätta grejer. Men just den där artikeln var dum och kanske också skadlig, liksom alla överoptimistiska prognoser som nog iaf inte var till hjälp för att få fler potentiella Clintonväljare att också verkligen gå och rösta. Varför bry sig om segern ändå redan i praktiken var vunnen?

Lennart W sa...

Den här artikeln från The Guardian tycker jag har en intressant analys om opinionsundersökningarna inför valet:

How polls are a threat to US democracy.

Kolla också in klippet ganska långt ned i artikeln, där de prickade in utgången ganska korrekt, imho utifrån en sund analys.

Lennart W sa...

Bara jag som är intresserad av detta?

Iaf, det kan hävdas att opinionsundersökningarna ändå faktiskt lyckades ganska bra. Hillary fick ju FLEST röster, precis som förutsagt. Men jag tycker inte att det är ett bra försvar. Som det amerikanska valsystemet är uppbyggt gäller det ju att förutsäga vilket kandidat som får flest röster i VARJE STAT. (Och i Maine och i Nebraska på County-nivå.) Och då var det ju faktiskt så att det inte gick så bra i de s k swing-staterna där man visste att det kunde bli tajt, men inte heller i Wisconsin som ju bedömdes som säker för Hillary (se senaste länken). Att folkrika Californien och New York och Texas blev precis som väntat är ett klent försvar.

Men hur ofta svarar man själv egentligen i telefon när okända ringer, t ex från en opinionsundersökning? Allt fler gör iaf tydligen INTE det. Detta är svårt! Varför vara så negativ?

Här är problemet: Framkom det verkligen hur osäkra prognoserna var? Jag tycker inte det. Andra kanske har en annan åsikt om det. Vore intressant med argument. Bör man sätta någon som helst tilltro till opinionsundersökningarna nästa gång det är dags? Även Brexit blev ju en överraskning.

Lennart W sa...

Trump har kanske rätt för en gångs skull. Varför ska vi lita mer på opinionsundersökningarna nu?

"Any negative polls are fake news, just like the CNN, ABC, NBC polls in the election."

http://www.expressen.se/nyheter/trump-till-attack-mot-opinionsmatningarna/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se