13 nov. 2016

Robotar och artificiell intelligence - Hot eller möjlighet?

Paneldeltagare: Olle Häggström, professor i matematisk statistik, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, och Carl Reinhold Bråkenhielm, professor i empirisk livsåskådningsvetenskap.
"Det står i Gamla testamentet att Gud skrev sin lag i människans hjärta. Nu funkar inte det så bra, som vi alla vet. Men vi kanske skulle kunna göra det bättre." - Bråkenhielm

7 kommentarer:

Göran sa...

Intressant samtal som sammanfattade problematiken på ett bra sätt.
"Gud skrev sin lag i människans hjärta. Nu funkar inte det så bra, som vi alla vet." Tycker nog det funkar på ett metaforiskt plan.

Göran sa...

Ett intressant exempel på hur AI kan gå fel i denna ledare i Aftonbladet.
"Något av det mest ironiska i hela den här historien är att Hillary Clintons kampanj i hög grad styrdes med en algoritm. En formel som hette Ada i en dator i Brooklyn. 60 matematiker och analytiker jobbade där och Ada sades vara den bästa algoritmen av sitt slag i hela världen.
Clintons kampanj frågade Ada om var Clinton borde annonsera, när hon skulle skicka ut mejl, hur de skulle formuleras, vart Clinton skulle åka och vart kampanjen skulle skicka volontärer. Det var den mest avancerade datadrivna politiska kampanjen någonsin.
Och en av de mest misslyckade.
Särskilt med tanke på vad som stod på spel.
Övertron på algoritmen Ada var symptomatisk för allt som är fel med politikertypen Hillary Clinton.
För hon är långt ifrån ensam.
Du kan inte komma beväpnad med fakta och en avancerad dator till århundradets strid om USA:s själ. Du kommer förlora. Inte för att vi lever i en tid bortom sanning (vilket vi för all del också verkar göra). Utan för att du då fundamentalt har missförstått vad politik är. "

Patrik Lindenfors sa...

Det där handlar inte om att AI gått fel, utan att man använt fel ingångsvärden när man kört sin algoritm. Du kan inte skylla på hammaren för ett fult hus ännu - AI har inte nått den nivån att den är ansvarig. Ännu.

Göran sa...

Precis, inte mycket till AI så länge som den är beroende av människans MI. När den blir självkorrigerande kan vi snacka.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Du skrev först:
"Ett intressant exempel på hur AI kan gå fel i denna ledare i Aftonbladet."

Ingenstans i ledaren skrivs det något om AI. Det var alltså ditt påhitt.

Nu skriver du:
"Precis, inte mycket till AI så länge som den är beroende av människans MI. När den blir självkorrigerande kan vi snacka."

Om jag välvilligt tolkar den senare kommentaren som en självkorrigering, så visar "kommentatorn Göran" alltså tecken på intelligens. AI eller MI?

Ledaren i Aftonbladet har för övrigt stora brister.
"Du kan inte komma beväpnad med fakta och en avancerad dator till århundradets strid om USA:s själ."

Allt annat lika vinner allt som oftast den som är beväpnad med fakta och en avancerad dator, mot de som gissar, går på intuition, slår i heliga böcker eller rådfrågar gudar eller litar på järtecken.

Det Clinton missade var något annat: Att engagera de väljare som tidigare hade röstat på Obama och i år inte röstade. Fakta om vad som engagerar dessa väljare och en avancerad dator som räknade ut hur effektivast dessa väljare kan nås, hade varit stor hjälp i hennes kampanj.

Göran sa...

Ulf, vet inte om du följt med i AI-kommentarerna här för visst är det en form av AI som demokraterna använt sig av när man förlitar sig på en dator och dess algoritmer.

"Allt annat lika vinner allt som oftast den som är beväpnad med fakta"
Det kan vara sant men det är just det som är kruxet. "Allt annat lika" existerade inte. Verkligheten är ofta mer sammansatt än teorin och det är det som gör att AI drar fortfarande det kortare strået i många sammanhang.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

"vet inte om du följt med i AI-kommentarerna här"

Vilka kommentarer tänker du på?

"visst är det en form av AI som demokraterna använt sig av när man förlitar sig på en dator och dess algoritmer."

Har någon annan än du kommit med detta påstående? Vet du ens vad för dataprogram Demokraterna använde?

(F.ö. var det kanske ett mycket kompetent dataprogram Demokraterna använde. Användandet av det resulterar kanske i seger i 9 av 10 presidentval. Men eftersom vi bara har en observation får vi aldrig veta detta.)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se