10 dec. 2016

Freedom of Thought Report 2016

Idag, på Internationella människorättsdagen, får det inte glömmas att humanister, icke-religiösa eller ateister har allvarligt begränsad frihet i många länder.

The Freedom of Thought Report, som i veckan publicerades av internationella humanistunionen IHEU, dokumenterar diskriminering och förföljelse av dessa grupper och utvärderar situationen i världens olika länder.

En av många frågor som belyses är hädelselagar. Enligt rapporten är hädelse förbjudet i minst 59 länder, med fängelsestraff eller i vissa fall dödsstraff. 22 länder har lagar mot apostasi. Minst 13 länder har dödsstraff för hädelse eller apostasi.

I förordet skriver Dr. Ahmeed Shaheed, FN:s särskilda föredragande om religionsfrihet: "Vem som helst kan bryta mot sådana lagar, och det har ofta varnats för att de används i politiskt syfte. Dessa lagar kriminaliserar med automatik avvikande åsikter och fritänkande, och gör icke-troende, humanister och ateister till potentiella brottslingar. Än mer chockerande är den grymhet med vilken de som anklagas för sådana lagbrott ofta bestraffas – av statliga institutioner eller utomrättsligt, såsom grannar och släktingar."

Läs mer på Humanisterna hemsida.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se