16 dec. 2016

Humanisternas styrelseledamot Amineh Kakabaveh utsedd till Årets Svensk

Tidningen Fokus har utsett Humanisternas styrelseledamot, tillika riksdagsledamot (V) Amineh Kakabaveh till Årets Svensk för hennes idoga arbete mot hedersförtryck. Motiveringen lyder ”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.”

 

”Det är en välförtjänt utnämning” kommenterar Humanisternas förbundssekreterare Ulf Gustafsson. ”Det är bra att kulturellt och religiöst motiverat förtyck av individer uppmärksammas och kraftfullare ifrågasätts i samhällsdebatten. Aminehs humanistiska röst och handling ger hopp till några av vårt samhälles mest utsatta. Att hon därtill verkar inom Humanisterna gör oss lite extra glada.”

I sin profil beskriver Fokus all kritik Kakabaveh tvingats utstå. ”Från den dag då hon blev riksdagsledamot har det stormat alltmer kring henne, för hennes vägran att vara tyst i frågor om hedersvåld, religiöst förtryck, slöjtvång för barn. Hon har blivit hårt attackerad för denna rättframhet, inte minst från höjdare inom det egna partiet, som hon anser är så rädda för att bli kallade rasister att de inte vågar stå för sina egna värderingar.”

Kakabaveh själv avfärdar angreppen. ”Jag har blivit anklagad för att vara rasist och islamofob och afrofob och allt möjligt. Attackerna har kommit från olika håll: några i mitt eget partis ledning, kulturrelativister, identitetspolitiska debattörer och diverse små statsbidragsdrivna lobbyorganisationer för islamism. Men det är sådant skitprat. Sanningen är att jag aldrig har fått det minsta stöd från det högerextrema hållet, helt enkelt för att min kamp och min kritik skiljer sig från deras. Rasistkortet är ett billigt argument som stärker SD i stället för att sänka verkliga rasister.”

För sitt arbete och sina ställningstaganden har Kakabaveh inte bara kritiserats utan även fått motta många hot. Men, som hon säger själv, ”har man fått sin politiska skolning samtidigt som man kämpat som peshmerga med kalasjnikov i handen i bergstrakterna mellan Iran och Irak ska det mycket till för att man ska bli rädd.”

Humanisternas förbundsstyrelse gratulerar Amineh Kakabaveh till den välförtjänta utnämningen.

7 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Grattis Amineh och Humanisterna! Verkligen ett välförtjänt och välkommet pris!

Lars Torstensson sa...

Aminehs självbiografi, som hon släppte på Bokmässan, är mycket fängslande och läsvärd!

http://inkonst.com/event/amineh-kakabaveh

Krister V sa...

Tyckte det var ett intressant val till styrelsen, men det har ju varit väldigt tyst om och från henne. Man kan få intrycket att hon är ungefär lika populär bland humanister som bland vänsterpartister... (Undantaget Lars T.)

Patrik Lindenfors sa...

Que? Tyst är väl det sista man kan säga. Hon har ju varit överallt i media.

Göran sa...

Jag kan ju ha missat något men i egenskap av styrelseledamot i Humanisterna är det väl vid noll tillfällen i media som är lite större.

Expo har också bemött hennes kritik mot dem vid utnämningen och där kan man nog ha åsikter om vem av dem som är mest rationell.

Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...

När Amineh Kakabaveh bedriver sin rätt uppmärksammade kamp mot hedersförtrycket främjar hon också den sekulära humanismen. Hon kan agera både som ordförande i Varken Hora eller Kuvad och som styrelseledamot i Humanisterna. Även om hon också har begått misstag.

I Göteborg har Amineh talat vid ett möte mot hedersvåld som bl a var arrangerat och finansierat av HumanistHjälpen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se