16 jan. 2017

Sekulära bloggare i Bangladesh lever under ständigt hot

SVT har spelat in ett litet reportage i Dhaka, Bangladesh, som handlar om den sekulära bloggarna som hotas och hackas till döds av islamistiska extremister. I reportaget intervjuas Rafi 23 år:
– Jag visste ingenting om bloggar tidigare, men jag upptäckte vilken bra plattform det var för att dela tankar och idéer, säger Rafi. 
Rafi har inget till övers för någon religion, men det har blivit allt svårare att säga offentligt i Bangladesh. Från att ha varit ett öppet muslimskt land med plats för många oliktänkande har islamistiska extremister, även IS, fått ett visst fäste i Bangladesh. 
Författare, HBTQ-personer, ateister, feminister. Många hamnar i skottgluggen när extrema grupper har velat markera mot en fortsatt liberal hållning hos regeringen. Många hotas och över 40 oliktänkande har dödats de senaste åren, vissa på spektakulära sätt. Bloggare som är uttalade ateister har bokstavligen hackats ihjäl.
Situationen i Bangladesh för sekularister, ateister och religionskritiker har inte förbättrats under 2016. De bloggare som finns kvar i landet har gått under jorden eller lever ett försiktigt liv, under ständig rädsla, som Rafi.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se