13 feb. 2017

"Trumps korsfarare tänder brasor"

Ian Buruman
Ian Buruma, professor i demokrati, mänskliga rättigheter och journalistik, skriver i HD om Trumpregimen i USA.
De som sagt att islam, inte bara revolutionär islamism, är ett dödligt hot mot den västliga civilisationen borde nu vara nöjda – USA:s president och hans närmaste rådgivare håller med dem. Enligt en tweet av Donald Trumps rådgivare inom nationell säkerhet, general Mike Flynn, är rädsla för muslimer ”rationell”. Stephen Bannon, som ledde alternativhögerns forum Breitbart News och nu är Trumps politiska chefstrateg och medlem av det nationella säkerhetsrådet, NSC, har slagit fast att det judiskkristna väst är involverat i ett globalt krig mot islam.
Efter en jämförelse med den retorik som användes mot judarna under 1930-talet. Resonerar han om en möjligt fortsättning och vissa avgörande skillnader:
Den revolutionära islamismens brutala våld, å andra sidan, kan inte negligeras. Islamistiska terrordåd i västländer kan bara förhindras genom bra underrättelseverksamhet och polisarbete, särskilt i muslimska samhällen. Men om alla muslimer motarbetas och förödmjukas kommer terrorismen att bli rejält mycket värre. Och vad ett ”globalt krig mot islam” skulle göra med den extremt lättantändliga politiken i Mellanöstern och Afrika kan lätt gissas. 
I det fallet skulle den ”civilisationernas kamp” som existerar i islamistiska terroristers tankar, precis som hos somliga av deras mest hårdnackade fiender, inte längre vara något ur fantasin – den skulle kunna bli verklighet. 
Huruvida Trumps korsfarare tänder brasor utan att riktigt veta vad de håller på med, eller om de faktiskt önskar sig en storbrand, är ännu oklart. Ren okunskap kan inte uteslutas i dessa kretsar. Men det är kanske inte alltför cyniskt att föreställa sig att Trumps ideologer vill se blod. Islamistiskt våld kommer att bemötas med undantagslagar, statssanktionerad tortyr och inskränkningar i medborgerliga rättigheter – kort sagt, med ett auktoritärt styre.
Läs hela texten i HD.

En tidigare artikel (2015) av Buruman: "Påstå inte att väst är i krig med islam"

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se