16 feb. 2017

Samtalskväll med Lars Åberg 23 februari

Journalisten och författaren Lars Åberg, tillika redaktör för Tidningen Humanisten, medverkar i ett högintressant evenemang torsdagen den 23 februari kl. 17.30 – 20.00 på Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13 i Stockholm. Arrangör är det relativt nystartade partiet Medborgerlig Samling.

Lars är rykande aktuell med sin reportagebok ”Framtidsstaden” som handlar om Malmö och som blivit mycket uppmärksammad i både TV, radio, dansk public service-TV, DR2, Svenska Dagbladet, Expressen, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Boken har legat i topp på internetbokhandelslistorna under flera dagar under januari.

Vad är det som händer i Malmö? Det finns två versioner, en optimistisk som ser till Malmös läge nära kontinenten, högskolan, den kulturella mångfalden och den unga befolkningen. Den pessimistiska synen ser till den dåliga ekonomin, segregationen, den höga kriminaliteten och kulturkonflikterna. Förespråkarna för båda inriktningar tycks dock vara överens om en sak - Malmö är ”Framtidsstaden” och att det vi ser idag, kan imorgon bli verklighet i resten av Sverige.

"Framtidsstaden är en av de viktigaste böckerna som jag läst på mycket länge. Inte minst har Lars Åberg lyckats att gestalta konsekvenserna av politisk ovilja att se saker och ting som de är. Boken är mycket lärorik och samtidigt smått skrämmande i sin vardaglighet.” Widar Andersson, Folkbladet.se.

Pris per deltagare är 100:- som du antingen betalar kontant på plats eller via swish kontonummer 1234029088. Ange ditt namn och "Talarkväll 23 februari". Boken "Framtidsstaden" kommer att finnas tillgänglig att köpa under kvällen.

Program
Moderator: Staffan Gunnarson, ledamot av Medborgerlig Samlings partistyrelse och även välbekant från Humanisterna

17.30 – 18.00 Registrering
18.00 – 18.15 Information, Medborgerlig Samling
18.15 – 18.45 Inledning om ”Framtidsstaden”, Om Sverige imorgon blir som Malmö idag. Hur blir Sverige då? Lars Åberg, författare och journalist
18.45 – 20.00 Samtal och frågestund med Lars Åberg och Staffan Gunnarson

Anmälan via denna länk.

6 kommentarer:

Henrik Larsson sa...

Intressant. På "Medborgerlig Samlings" webbsida kan man då läsa nedanstående.
Är detta något som bloggens ansvariga tycker känns fräscht?
Ge gärna ett exempel på ett utopiskt projekt som bör avvisas.

"Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti. Vi driver en liberal ekonomisk politik och har en liberal syn på individens rättigheter och skyldigheter samtidigt som vi har en konservativ syn på samhället och kulturen. Medborgerlig Samling tar utgångspunkt i individens frihet och ser med förfäran på den klåfingrighet som politiker ofta ägnar sig åt. Vi anser att samhället ska skapas av medborgarna med grund i tillit, lojalitet och tradition och vi avvisar utopiska projekt".

Ulf Gustafsson sa...

Ogillar att svara på dumma frågor, men kan inte avhålla mig från att ge två exempel:
1) Ett gudsrike
2) Ett liberalt samhälle grundat i lojalitet och tradition.

Henrik Larsson sa...

Tack Ulf,

Du gör kanske rätt i att svara både självklart, ohederligt och dumt med två exempel som ju ingen vettig människa
seriöst kan önska sig och sina medmänniskor. Det är ju fredagkväll.
Gissar att du inte heller är medlem. Eller är du det?

Men jag tror att du förstår mycket väl att dina två punkter knappast är bra exempel på vad "Medborgerlig Samling" avser
med det citatet jag gav. Inte endast sekularitet. Men det vore intressant om en representant för denna nya politiska kraft kanske kan ta sig tid att göra det när tillfälle gives.
Trevlig helg.

Patrik Lindenfors sa...

Det här med att bara dela saker från människor man håller med i allt är långt från bloggens utopiska vision.

Krister V sa...

Lars Åberg har skrivit en debattartikel om ämnet:

"I fyra decennier har beskrivningarna av de sociala problemen i landets tredje stad sett ungefär likadana ut. Under fyrtio år har olika tidsbegränsade projekt sjösatts för att åtminstone begränsa dessa problem, och väldiga ekonomiska och personella satsningar har gjorts utan att skutan har kunnat vändas.
Det nu aktuella och kapsejsade projektet mot våldsbejakande extremism, där Malmö stad samarbetat med Spiritus Mundi och Islamakademin, är bara en i mängden av illa genomtänkta och bristfälligt kontrollerade insatser."
http://www.aftonbladet.se/debatt/a/6azzO/malmo-har-blundat-for-segregationen

Knappast "fräscht" eller politiskt korrekt, men frågan är väl om det är fel?
Jag känner inte till den filosofiska definitionen av "utopistiska projekt", men 40 år är väl ganska lång tid?

Göran sa...

Intressant att få tillfälle att se var LÅ står i frågan. Man kan i och för sig hålla med om problemställningen likt ca 96% av läsarna gjorde. Men jag såg inte några konstruktiva förslag på lösningar på problemet även om brottsbekämpning skymtade fram som ett förslag. Men är inte det bara åtgärder mot symptomen och inte en hantering av grundproblemet?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se