10 mars 2017

Ska religiösa samfund finansieras med statliga medel?

Den frågan diskuterades i gårdagens Människor och tro.
Debatten om huvurida religiösa samfund ska finansieras av statliga medel har blåst upp igen. Jehovas vittnen har i många år bedrivit en kamp för att få bidrag, men har ständigt nekats bidrag av flera regeringar. Nu fick gruppen rätt i en ny dom som kom häromveckan. Kritiker har samtidigt pekat på att statligt stöd betalats ut till religiösa samfund som de menar har en problematisk syn på kvinnor och homosexuella. Ska systemet med religiösa bidrag läggas ned- ska religiösa samfund vara skattefinansierade? Debatt med Bawar Ismail, ledarskribent på Gefle Dagblad, och Elisabeth Sandlund, Opinions- och debattredaktör, på tidningen Dagen.
Lyssna från 22:12

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu har jag inte hört det aktuella radioinslaget, men enligt information i kvällstidingen Aftonbladet, en av landets i och för sig minst trovärdiga och minst sanningsenliga nyhetskällor har ärendet med "Jehovas" och deras ständiga försök att utnyttja den (S) märkta bidragskarusellen återförvisats till Regeringen. Oisin Cantwell av alla journalister har skrivit om det, och han är inte positivt inställd emot dessa "vittnen" som nekar sina egna barn blodtransfusioner, uppmanar sina medlemmar att icke delta i demokratiska val och som i åratal har trakasserat, hotat och besvärat miljontals svenskar via sina "dörrknackningsoperationer".

Personligen anser jag att Humanisterna å det skarpaste borde motverka sådana här sekter att överhuvudtaget få finnas, existera i det svenska samhället och till och med tillvältra sig otillbörligt inflytande över själva statsapparaten genom årliga bidrag. Religionsfrihet är inte detsamma som att neka barn sjukvård, till exempel - för att bara nämna en sak den här sekten ägnat sig åt. Det är inte och kan heller inte vara acceptabelt i ett öppet samhälle att göra så, särskilt inte emot barn.

Vidare undrar jag om ni alls uppmärksammat denna nyhet, som timat i veckan...

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/massgrav-funnen-vid-katolskt-barnhem

Vad ska man tycka om sådant ? Vad säger ni om den ??

Cirka 700 barn på Irland - samma Irland som herr Cantwell kommer ifrån - "they can't be well, those catholics" vanvårdades systematiskt till d-ö-d-s av katolska nunnor från ca 1921 till långt in på 1960-talet...

Och ingen, absolut ingen kontrollerade saken från myndighetshåll förrän nu, när massgravar med barnlik har hittats.

Hur kan man försvara sådant ? - Och liknar det inte ganska mycket Jehovas hållning i "transfusionsfrågan - det måste ni väl ändå medge. Bakom alltsammans ligger Monoteismen - samma som IS förespråkar. Det finns bara en enda väg ut ur det, om ni frågar mig. Satsa på Polyteism, eller Humanism. Förbjud varje form av bidrag till alla monoteistiska religioner, för deras ideologi är och förblir icke-demokratisk, totalitär och ett hot emot det sekulära samhället - den "ende" guden, Führern eller frälsaren som anser sig ha "rätt" att bestämma över alla överallt, oavsett om han nu kallas Jesus eller till och med Adolf, Jehova eller kanske Mohammed. Det är samma ideologi i alla fall, och den hör inte hemma i vårt Sverige.. "Förhandling", "Samexistens" "Goda samtal" osv är helt onödiga - för det trodde man skulle fungera på Irland med - och som vi sett talar klara fakta ett helt annat språk - där har ni min högst personliga hållning i frågan !

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se