3 apr. 2017

AIK-fans i niqab

1 mars trädde den nya lagen om maskeringsförbud vid idrottsarrangemang i kraft. Det finns några undantag, blanda annat att förbudet inte gäller den som täcker ansiktet av religiösa skäl.

Detta kryphål nyttjade AIK-fans i helgens premiär i Allsvenskan. Det tog på sig niqab och visade en stor banderoll med texten: "AIK:s ultras menar väl, nu maskerar vi oss av religiösa skäl. Frihet för ultras är slutmålet, tack Ygeman för kryphålet." [Dagen]

Detta undantag i lagen är absurt. Syftet med förbudet är att motverka våld och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Eftersom detta bedöms som ett allvarligt problem måste religionsfriheten begränsas av detta skäl. Likabehandlingsprincipen måste råda även här. För det är väl inte så att bara för att man är religiös kan man inte vara huligan?

Det ska bli intressant att se när första personen åtalas enligt denna lag och en domstol ska pröva om maskeringen var motiverad av religiösa skäl eller inte.

Foto: Jessica Gow/TT

2 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Kryphålet kräver inte att religionen ska vara godkänd av staten, så de borde lika gärna kunna hävda att de använder "en maskering som numera används av AIK-fans", vilket borde väga lika tungt som islam. Jag kan inte tänka mig att inte det skulle kvalificera som religion.

Johan Lander sa...

Ja en idol dyrkan kan ju inte vara sämre än en annan . Dags att göra fotboll till en religion

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se