13 apr. 2017

"Politiker, förbjud de religiösa friskolorna"

Humanisterna skrev i går om religiösa friskolor i Aftonbladet: Politiker, förbjud de religiösa friskolorna:
Humanisterna har i många år kämpat för ett förbud mot religiösa friskolor. Nu har Socialdemokraternas kongress fattat beslut att förbjuda religiösa friskolor:”Skollagen ska ställa samma krav på fristående skolor som redan gäller för offentliga skolor: att utbildningen i sin helhet vid dessa ska vara icke-konfessionell”. 
Detta är ett historiskt beslut och mycket bra. Nu måste riksdag och regering agera skyndsamt för att genomföra denna viktiga reform. 
Skolverket har vid upprepade tillfällen uttalat kritik mot specifika konfessionella friskolor på områden som direkt har med den konfessionella inriktningen att göra. 
Till exempel har Andreasgymnasiet flera gånger fått utstå kritik då man på biblisk grund kränkt homosexuella och förmedlat ovetenskaplig information om evolutionsteorin.Den av Plymouthbröderna kontrollerade Laboraskolan (som i praktiken, men inte officiellt, är konfessionell) har flera gånger kritiserats för att censurera skollitteratur, isolera sina elever och hindra flickor i deras studier. 
Nu senast handlar det om den islamiska Al-Azharskolan i Vällingby som ertappats med att dela upp pojkar och flickor utifrån kön på skolbuss och i gymnastiken (det senare med godkännande av Skolinspektionen).
Läs hela artikeln i Aftonbladet.

2 kommentarer:

Göran sa...

Det ska bli intressant att följa när de framgångar (möjligen borde jag sätta citattecken på framgångar) som uppnåtts på sossekongressen når verkligheten. Ur samhällets perspektiv är nämligen humanisternas krav extremt och dessutom som Lena Mellin i AB brukar säga; kongressdeltagare är inga vanliga gråsossar.
För inte ens i en nog så populistisk värld lär det gå att förbjuda t ex judarnas Hillelskolan i Stockholm. Och var drar man då gränsen för att gå vidare från där?

Ulf Gustafsson sa...

Göran, läs dagens inlägg om ämnet.
http://humanistbloggen.blogspot.se/2017/04/vad-innebar-ett-forbud-mot-religiosa.html

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se